Na trať mezi Opavou a Jakartovicemi se v červenci vrátí vlaky

Opava - Na sto dvacet let staré trati z Opavy do Jakartovic, jejíž ztrátový provoz v dubnu ukončil krajský úřad, začnou opět jezdit vlaky. České dráhy vystřídá od 5. července soukromý dopravce Railways Capital, celotýdenní provoz nahradí víkendový, a to pouze v letní sezoně.

„Provoz na této trati bude zachován od července do září, každou sobotu a neděli,“ potvrdil starosta Slavkova a předseda mikroregionu Hvozdnice Vladimír Chovanec. Dodal, že víkendový provoz zajistí celkem tři páry spojů, dva odpoledne a jeden k večeru.

Moravskoslezský kraj přestal dotovat vlaky na této trati k 6. dubnu. Ušetří tím téměř devět milionů ročně. Proti zrušení historické trati se však postavili představitelé obcí, kterými trať projíždí, i stovky dalších lidí. Kraj poté slíbil provozovatelům turistické dopravy alespoň dotaci ve výši sto padesát tisíc korun. Zbytek nákladů zajistí obce.

Jízdenka z Opavy do Jakartovic bude stát asi třicet korun. Firma Railways Capital má stejné motorové vozy, jaké používají České dráhy, působí také na Vysočině nebo v severních Čechách, spolupracuje s provozovateli úzkokolejné osoblažské trati.

„Věřím, že se tato investice vyplatí. Zvláště v létě je o tuto trať velký zájem,“ říká předseda Opavského železničního klubu Miroslav Pösel. Původní plán posunout konečnou z Jakartovic dál do Svobodných Heřmanic zatím nevychází kvůli nedořešeným majetkovým vztahům.

Trať Opava východ – Svobodné Heřmanice číslo 314 měří dvacet pět kilometrů a je to pozůstatek delší trati, která tam fungovala od roku 1892. Postavila ji Severní dráha císaře Ferdinanda. Železnice původně končila až v Horním Benešově. Kvůli poddolování a poklesům půdy byla roku 1970 zkrácena do Svobodných Heřmanic. Od roku 2007 se konečná posunula ještě o jednu zastávku blíž k Opavě – do Jakartovic, délka trati se zkrátila na dvacet jedna kilometrů.

Na trať Opava - Jakartovice se vrátí vlaky (zdroj: ČT24)