Šéf sportovišť ve Studénce prosázel 6 milionů z pokladny. Dostal 5,5 roku

Ostrava - Krajský soud v Ostravě poslal bývalého ředitele společnosti Sportovní areály Studénka na Novojičínsku a někdejšího hokejového brankáře Michala Krumpocha na pět a půl roku za mříže za zpronevěru. Během půl roku ukradl podle rozsudku z pokladny městské firmy přes šest milionů korun. Peníze prohrával v sázkových kancelářích.

Michal Krumpoch neřekl k obžalobě vůbec nic. „Odmítal vypovídat u hlavního líčení, ale k případu se nevyjádřil ani během celého přípravného řízení,“ uvedl státní zástupce Michal Togner.

Vedení města přišlo na to, že se z pokladny ztratily peníze, když chyběly na zaplacení elektřiny, vody nebo splašků ve sportovních zařízeních. Kvůli Krumpochově provinění málem přišel o funkci i starosta Studénky Ladislav Honusek, který tohoto bývalého profesionálního brankáře na místo šéfa sportovišť doporučil. Opoziční zastupitelé mu vytýkali, že manažersky selhal, když si Krumpochova selhání nevšiml. Nakonec mu většina zastupitelů důvěru ještě dala. Například zastupitelka za TOP 09 Ludmila Palatová ale mezi nimi nebyla. „Jsem přesvědčena, že tento případ má spoluviníky nebo spoluviníka. Určitě je to pan starosta, který zodpovídá za finance,“ míní zastupitelka.

Bývalý šéf sportovišť ze Studénky dostal 5,5 roku za zpronevěru. (zdroj: ČT24)

Poučení pro starostu

Starosta to odmítl komentovat. Připustil jen, že i pro něho byl Krumpochův případ poučením. „Zpřísnili jsme kontroly ve všech našich příspěvkových organizacích,“ řekl Honusek.

Podobné případy se nezřídka stávají i jinde. Z pětimilionové zpronevěry peněz z městské pokladny je například podezřelá bývalá účetní městského úřadu v Orlové. Causa teď míří k soudu. Čtyři miliony postupně ukradla z městské pokladny také úřednice z Bohumína. Když pak prodala dům a všechny peníze vrátila, dostala u soudu jen podmínku.

Velkou zpronevěru vyšetřují policisté v Hradci Králové. Dva ženy a jeden muž jsou podezřelí, postupně připravili jednu pražskou firmu o 70 milionů a tím ji zlikvidovali. Obě ženy tam pracovaly jako jednatelky, padělaly faktury a zkreslovaly účetnictví. Například sedmnáct milionů rozkradla během čtyř let z Národního památkového ústavu v Praze jeho někdejší účetní Věra Bídová. Soud ji poslal na pět let do vězení.