Zoo Ostrava má nové safari: Vláčkem za kopytníky z Afriky, Indie a Persie

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada zahájila zkušební provoz nové expozice - Safari. Je vybudovaná v dříve nepřístupné části rozlehlého areálu na ploše šesti hektarů. Expozici tvoří tři výběhy pro stáda různých exotických kopytníků. Návštěvníky bude po safari vozit vláček. Zvířata budou moci pozorovat z bezprostřední blízkosti.

Projížďka začíná v Africe, výběhu s žirafami Rothschildovými a antilopami losími, pokračuje přes Persii, kde volně běhají velmi vzácní asijští osli a daňci mezopotámští. Výběh Indie patří axisům indickým, antilopám jelením a nilgaům pestrým. Zatím jde o zkušební provoz. Dnes safari poprvé viděli novináři. „Expozice se postupně zabíhá, zvířata si zvykají na nové prostředí i na průjezd vláčků. V následujícím období ve výbězích přibudou ještě další zvířata,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Dodala, že v budoucnu se změní i typ vláčků.

Zvířata pro safari chovatelé pečlivě vybírali. Čerpali i ze zkušeností z jiných zahrad. „Zvolili jsme zvířata odolná proti stresům, která se nebudou plašit a výběhy jim budou vyhovovat prostorově i klimaticky. Zároveň jsme mysleli na to, aby výběr byl atraktivní pro návštěvníky,“ uvedl vedoucí zoologického oddělení Jan Novák.

Například v oddělení Persie jsou čtyři samičky onagera - kriticky ohroženého poddruhu asijského osla, který v současné době volně žije v počtu několika set posledních kusů pouze v Íránu. Ostravská zahrada je jediná v Česku, která je chová. Například ve výběhu Indie je axis indický - výrazně skrvnitý jelen, který má asi metr dlouhé lyrovité parohy. Kromě listí, kůry a větviček stromů má velmi rád vodu - umí výborně plavat. V africkém výběhu se prohání největší žijící savec, který v dospělosti může dorůst až výšky téměř šesti metrů - žirafa Rothschildova. Tomuto druhu se v ostravské zahradě daří už od roku 1987.

Chovatelé teď budou bedlivě pozorovat především to, jak se jednotlivé druhy kopytníků snáší v novém prostředí mezi sebou. „Co se týče bezpečí návštěvníků, nemáme vůbec žádné obavy. Je to zcela bezpečné. Zvířata vláček respektují a na lidi si netroufnou,“ ujistil Jan Pluháček, který se na budování safari podílel. V nových výbězích ostravské zoologické zahrady je nyní asi padesát zvířat, chovatelé plánují jejich počet postupně zvyšovat.