Spor o cenu tepla v Liberci graduje

Liberec - Jak dopadne spor bytových družstev s libereckou teplárnou o cenu tepla? Zatím vše nasvědčuje tomu, že odběratelé, kteří protestují proti vysokým cenám, budou odpojeni od zdroje. Teplárna jim chce totiž vypovědět smlouvu, aby mohla přerušit dodávky. Podle družstevníků na to ale nemá právo.

593 Kč za Gigajoul platí členové libereckých bytových družstev. A na podzim by mohli platit o dalších 40 Kč víc. To se však zdá družstevníkům už příliš. Pět tisíc domácností se proto spojilo do sdružení s názvem „Teplo za 399,90“ a požadují zlevnění. „Teplárna Liberec se k nám nechová jako ke klientům a v podstatě jednostranně díky svému monopolnímu postavení dodavatele tepla si diktovala podmínky,“ říká předseda SBD Sever v Liberci Petr Černý. „Před dvěma lety jsme toto již řešili. Teprve teď jsme přestali platit cenu, kterou nám určili, nikoli cenu, kterou jsme si dohodli,“ dodává majitel a správce nemovitostí v Liberci Alexander Kendik.   

Podle družstevníků teplárna ceny uměle nadsazuje. Podali na ni proto trestní oznámení. Doufají, že policie prověří její hospodaření. Navíc družstva nepodepsala nové cenové výměry. Za to jim teď teplárna vypoví smlouvy. „My pouze z technických a právních důvodů musíme smlouvy vypovědět, ale to neznamená, že přerušíme dodávky. Máme nejméně čtyři měsíce na další jednání,“ mírní kroky Teplárny Liberec jednatel jejího většinového vlastníka MVV Energie CZ Václav Hrach. „Zároveň předložíme smlouvy nové, které jsme ochotni upravit podle podmínek odběratelů,“ doplňuje člen představenstva Teplárny Liberec Tomáš Balcar. „Nás to nepřesvědčilo. Na dvousložkovou cenu zatím nepřistupujeme. Nepředpokládáme, že by byly přerušeny dodávky, protože dodavatel by se dopustil řady porušení zákona,“ zachovává opatrnost správce nemovitostí firmy Lada Martimex  Liberec Petr Maryško.       

Vysoké cen kritizuje také anonymní iniciativa Čisté ruce. Teplárna už podala kvůli výrokům, že údajně okrádá své odběratele, trestní oznámení.