Atrakce Liberecka slaví výročí

Liberec - Jediná visutá kabinová lanovka v Česku stoupá již sedmdesát pět let na vrchol Ještědu. Od roku 1933 vyvezla na Ještěd nepočítaně turistů a najela nespočet kilometrů. A to vše bez jediné vážné havárie! V současné době se o ní pečlivě starají České dráhy, v jejichž majetku po roce 1989 zůstala.

Nechat si cvaknout jízdenku, rychle zabrat místa u oken a lanovka může vyrazit. Trať dlouhou 1 188 metrů zdolá za 4 minuty a překoná přitom převýšení 400 metrů. Před 75 lety ji nechalo postavit tehdejší ministerstvo železnic. „Nebyli jsme tehdy pravda první, byli jsme až druzí, protože v roce 1928 se rozjela v Jánských Lázních lanová dráha na Černou Horu,“ vzpomíná přednosta lanové dráhy na Ještědu Pavel Vursta.   

Jánská lanovka už ale dnes nejezdí a tak je ta liberecká jedinou dochovanou kabinovou lanovkou u nás. Její stavba trvala pouhý rok, což v klimatických podmínkách Ještědu představuje malý zázrak. „Například v roce 1971 se přikročilo k rekonstrukci, ta trval pět let. Takže to je časový nepoměr,“ připomíná Pavel Vursta.    

Srovnávat nejdou ani ceny. Stavební firma si tehdy naúčtovala šest a půl milionu korun, to dnes nestačí ani na výměnu lan. „Dnes se výměna lan pohybuje v řádech 8 až 10 milionů korun. Takže to je pro porovnání,“ říká vrchní přednosta DKV Česká Třebová Jiří Slezák.  

Kontrola lan se provádí každý měsíc, jednou za rok je pak kompletní generálka. O svoji bezpečnost se ale cestující nemusí bát. Spouštět se dolů po laně nemuseli za celých 75 let ani jednou. „Ta lanovka je tak spolehlivá, že jsme to nikdy nemuseli dělat. Pouze při cvičných akcích,“ připomíná průvodčí lanovky Karel Lukeš.   

Jedinými protivníky lanovky jsou tak vítr a silná námraza. Když fouká vítr přes 20 metrů za sekundu, nesmí lanovka vyjet. Námraza se pak musí někdy shazovat, občas jí bývá na lanech i 300 kilogramů. „Ono se to nezdá, ale to lano má pět centimetrů, ale s tou námrazou to může mít tak dvacet,“ upozorňuje bývalý přednosta lanové dráhy Josef Šaroun.  

Ročně přepraví lanovka v průměru více než 250 000 lidí. Je tak jednou z nejvyhledávanějších atrakcí Liberecka.