Padesát let od natáčení Hoří, má panenko! Ve Vrchlabí se opět koná hasičský bál

Události: Hoří, má panenko! po půl století ve Vrchlabí (zdroj: ČT24)

Ve Vrchlabí si připomínají padesát let od natáčení filmu Miloše Formana Hoří, má panenko! K výročí snímku zachycujícího průběh svérázného hasičského bálu místní připravili – jak jinak – hasičský bál. A kromě toho i premiéru unikátního dokumentu o natáčení filmu.

Natáčení Formanova filmu tehdy život ve městě obrátilo vzhůru nohama. Ve snímku, který podle některých urážel hasiče, si zahrálo na 150 místních a jedenáct dobrovolných požárníků z místního sboru.

Kulaté výročí místní inspirovalo k řadě akcí. Vrcholem je bál,  který se má tomu filmovému co nejvíc podobat, a také promítání dosud nezveřejněného dokumentu ze zákulisí natáčení snímku trojice Miloš Forman – Jaroslav Papoušek – Ivan Passer.

Hoří, má panenko (1967, režie: Miloš Forman)
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Dokument natočil amatérský filmař Ladislav Lieser. „Byla při tom sranda. Chodil jsem sem asi čtrnáct dní a domů se vracel ve čtyři ráno,“ vzpomíná na natáčení snímku ze zákulisí filmu Lieser. Forman mu tehdy nijak nebránil, Lieser tak mohl točit interiéry i exteriéry a zachycovat stejné obrazy, jaké se nakonec objevily ve Formanově filmu. 

Režisér nyní dokonce poslal z New Yorku videozdravici: „Vrchlabáci! Moc, moc vás zdravím a rád na vás vzpomínám. Těším se, že se zase někdy uvidíme.“ 

Kritika i diváci film oceňovali, naopak cenzory rozčílil a promítal se jen krátce. Po odchodu Miloše Formana do Spojených států se dostal do trezoru, kde zůstal až do roku 1989.

Narodil se 18. února 1932 v Čáslavi. Jeho rodiče zemřeli v koncentračním táboře, on sám pak společně s bratry vyrůstal v internátní škole, kde se potkal třeba s Václavem Havlem nebo Ivanem Passerem.

Vystudoval dramaturgii na FAMU a krátce pracoval v televizi. Postupně natočil snímky Konkurs a Černý Petr (1963), Lásky jedné plavovlásky (1966) a konečně Hoří, má panenko (1967). A byl to právě posledně jmenovaný film, který se stal jeho „legální letenkou do Ameriky“.

Za mořem však čekalo vystřízlivění. Taking Off z roku 1971 v kinech naprosto propadlo. Sám Forman neúspěch komentoval slovy: „Moje filmařské instinkty byly příliš české. V každém případě jsem musel změnit styl práce.“

Jeho další snímek, Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), posbíral hned pět Oscarů ve všech hlavních kategoriích. Následující Vlasy (1979) ani Ragtime (1981) sice tak strhující úspěch neměly, ale Amadeus (1984) a osm Oscarů vrátili Formana zpátky na vrchol světového filmového umění.

Snímky Valmont (1989), Lid versus Larry Flynt (1996), Muž na Měsíci (1999) a konečně ani Goyovy přízraky (2006) Amadea nepřekonaly. Dlouho plánovaný film Mnichovský přízrak pak nakonec skončil ve stadiu příprav.

V dubnu 2007 mělo v Národním divadle premiéru nové nastudování jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka, které spolurežíroval se svým synem Petrem Formanem.

Z manželství s herečkou Věrou Křesadlovou má Miloš Forman dvojčata Petra a Matěje. V současnosti žije s manželkou Martinou a dalšími dvojčaty Jimem a Andym na farmě v Connecticutu v USA.

Miloš Forman
Zdroj: ČTK/Volfík René