Zahraniční pracovníky v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny bude hlídat cizinecká policie

V Solnici na Rychnovsku policie příští týden otevře služebnu cizinecké policie, která by měla pomoci řešit problémy s cizinci zaměstnanými v automobilce Škoda Auto a v dalších továrnách v zóně Kvasiny - Solnice.

Služebna, která se má otevřít 6. června, bude v opravené budově na Masarykově náměstí v Solnici v těsném sousedství městského úřadu.

„Bude sloužit policistům cizinecké policie pro účely intenzivnějších kontrol souvisejících s bezpečnostními opatřeními směřujícími ke zvýšení pocitu bezpečí občanů rychnovského regionu,“ uvedla Ivana Ježková z vedení krajské policie.

Očekává se, že kontroly cizinců zaměstnaných v průmyslové zóně budou díky nové služebně důslednější. V plánu je, že na služebně bude deset policistů.

Služebna bude zřízena jako detašované pracoviště odboru cizinecké policie krajského policejního ředitelství. Zatím má cizinecká policie v kraji zřízena mimo Hradec Králové detašovaná pracoviště jen v Trutnově a v Hronově na Náchodsku.

Problémy s bezpečností a veřejným pořádkem se v Kvasinách a okolí objevily, když do rostoucího závodu Škody Auto a okolních továren dorazily tisíce dělníků, často ze zahraničí. Policie se začala situací intenzivně zabývat loni v září, od ledna posílila v lokalitě hlídky. Podle dohody kraje a ministerstva by mělo v oblasti přibýt dalších 36 policistů.

„Trvalá přítomnost policie je skutečně vidět, situace je o hodně klidnější než loni na podzim,“ řekl nedávno rychnovský starosta Jan Skořepa (bezp.).

Průmyslová zóna Kvasiny
Zdroj: ČT24

Dalším rozvojem a situací v zóně Kvasiny-Solnice na Rychnovsku by se měl zabývat vládní zmocněnec. Ministerstvo vnitra také plánuje vznik koordinačního centra pro cizince, kteří se dostanou do problémů. V dubnu představitelé ministerstva a kraje podepsali memorandum o spolupráci při řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách.

Škoda Auto závod v Kvasinách masivně rozšiřuje miliardovými investicemi. Počet zaměstnanců tam do konce loňského roku zvýšila o 2600 a nyní dává v Kvasinách práci asi 7000 lidí. Celkem v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny pracuje 10 500 lidí, z toho asi 3000 cizinců. Kromě Poláků tu zaměstnání našli i občané jiných zemí východní Evropy.