Ležáky se konečně dočkají důstojného památníku

Chrudim - Stovky lidí si dnes připomněly na místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku 66. výročí jejího vypálení nacisty jako odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Na místě, kde stojí na půdorysech domů žulové náhrobky s vytesaným křížem, uctili památku 52 zavražděných obyvatel.

Ležácký areál se v červnu stal součástí Památníku Lidice. Poválečný projekt pietního areálu Ležáky, který nebyl nikdy dokončen, se tak dočká svého naplnění. Místopředseda Senátu Petr Pithart připomněl nesnadnou cestu myšlenky zřídit důstojný pietní areál. „Nové Ležáky se už nepostaví. Slib postavit je sice nikdo neodvolal, ale přestalo se o nich prostě mluvit. Celonárodní sbírka na jejich postavení se někde ztratila“ připomněl Petr Pithart.

Oprava pietního areálu je rozvržena do dvou etap. Nejdříve by měly být opraveny stavby, odstraněny náletové porosty a vyčištěn památný kamenolom. Tyto práce v hodnotě čtyř milionů korun by měly být zahájeny ještě letos. Druhou etapou má být stavba muzea, vzdělávacího střediska a zázemí za 50 milionů korun. Tato etapa má být dokončena v příštím roce. „Kdysi se zde plánovala výstavba kaple, která měla být na místě kříže. Podle posledních záměrů se o ní opět uvažuje,“ poodhaluje některé plány starosta Jaroslav Chour z Miřetic, které ze svého skromného rozpočtu památník udržovaly.   

Podle ředitele státního Památníku Lidice Milouše Červencla chtějí noví správci do areálu přitáhnout zejména učitele a školy. „Loni zde nebyl ani jeden školní zájezd. Musíme začít od škol a od učitelů. Máme zkušenosti z Lidic, že učitelé absolvují semináře a pak se vracejí s dětmi,“ připomíná Milouš Červencl.

Nacistický masakr v Ležácích přežily jen sestry Šťulíkovy. V době, kdy byly  odvlečeny a poslány do Německa na převýchovu, jim byl jeden a dva a půl roku. Obě sestry se dnes pietního aktu zůčastnily.