Hradecké zastupitelstvo zvolilo hejtmana, kraj povede Jiří Štěpán

Novým hejtmanem královéhradeckého kraje zvolen Štěpán (zdroj: ČT24)

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje zastupitelé na dnešním ustavujícím zasedání zvolili proděkana Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Jiřího Štěpána (ČSSD). Štěpán nahradí sociálního demokrata Lubomíra France.

V Královéhradeckém kraji se na vytvoření koalice dohodli zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Koalice má v zastupitelstvu 24 mandátů z 45, v opozici skončily vítězné hnutí ANO a další subjekty.

Pro osmatřicetiletého Štěpána, který ve volbách neměl protikandidáta, hlasovalo celkem 27 z přítomných zastupitelů, 13 bylo proti a čtyři se zdrželi. Štěpán po zvolení zastupitele požádal o dobrou spolupráci.

„Věřím, že naše zastupitelstvo bude dobře fungovat a bude pracovní,“ řekl po zvolení Štěpán, který byl členem krajského zastupitelstva v letech 2008 až 2012, od roku 2014 je zastupitelem a radním v Hradci Králové. 

Prioritami nového vedení prý bude tendr na náchodskou nemocnici a také tendr na autobusové dopravce. „Mezi další úkoly pochopitelně patří otázka školství a obecně správy kraje, čekají nás i některé momenty, které dosud nebyly příliš akcentovány, jako je otázka bezpečnosti a otázka zaměstnanosti,“ řekl Štěpán. 

Hejtman Štěpán: Mezi prioritami dopravní tendr nebo dostavba náchodské nemocnice (zdroj: ČT24)

Miliardový tendr na přestavbu náchodské nemocnice ale nabere další zpoždění, kraj totiž opět posunul termín pro otevírání  obálek. Jde už o patnácté posunutí termínu. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09) navíc nevyloučil, že nové vedení kraje projekt podrobí revizi, která by mohla vést až k zastavení tendru a změně projektu stavby na redukovanější části.  

Dohoda o koalici v hradeckém kraji vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Hradecké ANO, které ve volbách zvítězilo s výrazným náskokem na ostatní strany, už dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče a neúspěšně se pokoušelo vytvořit vlastní koalici. 

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, která je součástí Koalice pro Královéhradecký kraj, již dříve řekl, že ostatní strany obešly při vyjednávání ANO proto, že nedůvěřují jeho krajské lídryni Kláře Dostálové. Ta dříve působila na krajském úřadě, podle Bělobrádka „spolupracovala s hejtmany za ODS i ČSSD, a to v nechvalně známých dobách“. Dosud v čele kraje stojí koalice ČSSD a KSČM.