Takové to sousedské divadlo. Začal Jiráskův Hronov

Začal Jiráskův Hronov (zdroj: ČT24)

Na Náchodsku probíhá již 85. ročník největšího festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Představí se na něm soubory, které uspěly v regionálních soutěžích. V hlavním programu nabízí 32 inscenací a 15 seminářů a tvůrčích dílen. Potrvá do 8. srpna.

V hlavním programu se představí nejúspěšnější inscenace z regionálních přehlídek, třeba v sobotu festival nabídl inscenaci Bláha a Vrchlická v podání divadla Spomal Malenice. Spolek ochotníků v Malenicích, které mají zhruba 700 obyvatel, nastuduje každý rok aspoň jednu hru. „Jak říká naše kolegyně, k fotbalistům mě nevezmou, k myslivcům nechci a k hasičům nepůjdu, takže jsme založili divadelní spolek,“ říká herec Jaroslav Lukeš.

Do světa, do vedlejší vesnice

„V těch malých vesnicích se chtějí předvést svým sousedům, takže je to takové sousedské divadlo. A když se to podaří, tak se jede do světa, do vedlejší vesnice, až se dostanou třeba až na Hronov,“ říká ředitelka festivalu Marcela Kollertová.

Kromě tuzemských souborů na Jiráskově Hronově vystoupí i divadelníci ze zahraničí. Z Ruska přijede Těatr Sekret - Togliatti s inscenací Edith Piaf. Současnou slovenskou tvorbu představí Divadlo Gasparego s inscenací Osamelý západ.

K Jiráskovu Hronovu tradičně patří semináře, do kterých se přihlásilo přes 270 zájemců, největší zájem je o seminář Nonverbální komunikace vedený dramatičkou Danielou Fischerovou a seminář Evy Spoustové zaměřený na jevištní řeč. Každý den se také uskuteční veřejné diskusní fórum, na kterém se hovoří o uvedených inscenacích.

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. První ročník se konal roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Festival se konal i za 2. světové války, přestože nebyl německými okupačními úřady povolen. Od roku 1991 program Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla.