"Měla jste výjimečnou odvahu". Ženě, která za války ukrývala malou židovku, poděkoval velvyslanec

Izraelský velvyslanec přijel na Vysočinu poděkovat za záchranu židovské dívky (zdroj: ČT24)

Za války ukrývala Jaroslava Doležalová ve Žďáru nad Sázavou židovskou holčičku. Za záchranu života jí poděkoval izraelský velvyslanec Daniel Meron. Na hrdinství Doležalové upozornila reportáž České televize.

Dnes dvaadevadesátiletá Jaroslava Doležalová žije stále ve stejném domku, kde v roce 1944 ukrývala pětiletou Jarmilu Wilhelmovou. Jménem izraelského národa ji tam navštívil a poděkoval jí velvyslanec Meron.

„V době, kdy se lidé vraždili jen proto, že byli židé, jste musel mít výjimečnou odvahu udělat takovýto krok, jít proti proudu a pokusit se zachránit lidský život,“ ocenil Meron kuráž Doležalové. 

UvR: Ocenění za záchranu židovské dívky (zdroj: ČT24)

Doležalová zopakovala, že péči o pětiletou Wilhelmovou nepovažovala a stále nepovažuje za hrdinství, přestože jí za to hrozil trest smrti nebo deportace do koncentračního tábora. Nestojí ani o titul Spravedlivý mezi národy, na který ji chce navrhnout pražská židovská obec.

„Zachraňovat děti za okupace nebo obecně na územích protektorátu nebo obsazených Němci bylo vůbec to nejtěžší, co ten člověk mohl dělat,“ uvedl v reportáži ČT koordinátor z Židovské obce v Praze Martin Růžička.

Ani děti Doležalové nevěděly o ukrývané dívce

O statečnosti Doležalové přitom většinu jejího života nikdo nic netušil - ani její rodina. „Já jsem o to opravdu nestála, protože když si uvědomím, co jiní lidi udělali pro ty děti, třeba sir Winton, ten zachránil přes 700 dětí,“ řekla Doležalová. Podle ní by se tak měl zachovat každý.

Pětiletá židovka Jarmila Wilhelmová pocházela z Prostějova. Její rodiče čekal transport do koncentračního tábora a pro Jarmilu a její sourozence hledal jejich dědeček bezpečný úkryt. Jeden takový byl právě ve žďárském domě u tehdy devatenáctileté Jaroslavy.

168 hodin: O Jarušce (zdroj: ČT24)

„On mi napsal tak nádherný dopis, že chci Jarušku zachránit a jestli si uvědomuju, co mě čeká a celou moji rodinu. A já jsem nad tím mávla rukou,“ vzpomínala v reportáži ČT Doležalová na dopis od Jarmilina dědečka.

Židovskou dívku po válce čekalo nakonec šťastné setkání s otcem i matkou. Tomu ale předcházely dlouhé měsíce strachu z vyzrazení. „Strach o sebe jsem neměla spíš o tu další rodinu, co by se jí mohlo stát, ale o sebe jsem se nebála,“ tvrdí dnes Doležalová. Za svou odvahu získala letos v květnu cenu města Žďár nad Sázavou.

O její statečnosti se začalo mluvit teprve před několika měsíci po odvysílání reportáže České televize. Příběh Jaroslavy Doležalové, která je dodnes v kontaktu s dcerou Wilhelmové Astrid, zaujal i izraelská média.

„Hned jsem chtěl přijet a potkat se s paní Doležalovou a poděkovat jí za její odvahu a činy,“ řekl velvyslanec Meron. Návštěvou domku Doležalové zahájil svou první oficiální cestu po Vysočině. Navštívit hodlá také židovský hřbitov v Třebíči, kde jsou pochovaní jeho předci.