Muzeum nové generace: Více audiovizuální než hmatatelné

Muzeum nové generace se o víkendu otevřelo veřejnosti v zámku Kinských ve Žďáru nad Sázavou. Expozice přináší průřez historií zámku, který založil řád Cisterciáků. Na české poměry ojedinělý koncept přitom sází především na multimediální prezentaci.

„Takové muzeum neexistuje nikde jinde, protože nikdo nemá stejný cíl,“ uvedla už dříve za Muzeum nové generace Marie Kinská, která je spolumajitelkou zámku. Ta přišla s konceptem audiovizuálního muzea zhruba před rokem a celou přestavbu bývalého zchátralého zámeckého pivovaru na moderní muzeum financovala. 

Videoprojekcí a audiovizuálních prvků je dokonce v muzeu více než klasických muzejních exponátů. Například v zrcadlové síni je na stropě umístěný dataprojektor, který promítá celou projekci nebe a dalších vizuálů přímo na podlahu. „Vtahujeme návštěvníka do děje právě působením vnímání nejenom samotných exponátů, ale i zapojením smyslů sluchových, sledováním výtvarných animací,“ vysvětlil architekt a zároveň spoluautor expozice Bronislav Stratil.

Celá expozice je cílená na historii žďárského zámku. Jejím účelem je ukázat, jak se v něm žilo v průběhu staletí, a pro větší názornost je tam třeba i komiksově pojatá časová osa s největšími milníky jeho dějin.

Stavební práce v dosud nevyužívané části žďárského zámku začaly loni v srpnu po třech letech příprav týmu architektů z Česka a Francie. Expozice ve dvou křídlech bývalého pivovaru na ploše kolem 2000 čtverečních metrů vznikla v partnerství s Národním muzeem a Národní galerií a náklady na projekt dosáhly přibližně 150 milionů korun. Zhruba polovinu by měla uhradit evropská dotace.

  • Klášter i zámek ve Žďáru nad Sázavou byly založeny ve 13. století. Rodina Kinských už opravila velkou část areálu.
  •  
  • Komplex je národní kulturní památkou. Jedna jeho část, poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, je památkou zapsanou na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.