Škůdce klíněnka je postrachem karlovarských kaštanových alejí

Klíněnka napadá jírovce maďaly (zdroj: ČT24)

Listy tisíců stromů jírovců maďalů známých jako kaštany ničí klíněnka. Jedná se o larvu malého motýla. Zahradníci ji v Česku registrují od roku 1992. Některé druhy listů jí měly odolat, klíněnka je teď ale začala požírat.

Většina kaštanů, která v Česku roste, pochází z jižní Evropy. Právě ty klíněnka napadá nejvíc. Přitom kaštany patří mezi nejoblíbenější lázeňské stromy. V Karlových Varech jich je kolem pěších zón a kolonád přes 600.

A skoro všem letos klíněnka poškodila listy. Úplně stromy zničit nedokáže, pokud se ovšem nepřidají další problémy. „Je to jeden z dalších faktorů, který ty stromy poškozuje. Je to kromě zasolování přehřívání v letních měsících,“ vysvětlil Miroslav Kučera, ředitel karlovarské Správy lázeňských parků.

Pomoci mohou sýkorky

Jednou z možností, jak zabránit dalšímu šíření klíněnky, je hrabat spadané listí. To potom pálit nebo kompostovat. Jednou z nejnovějších metod je instalace budek pro sýkorky, tzv. sýkorníků. Právě sýkorky se totiž živí housenkami klíněnky.

Přestat vysazovat jírovce v lázních a vyhnout se tak problémům s klíněnkou nechtějí zahradníci ani architekti.

A do míst, kam se nehodí kaštany, mohou zahradníci nasázet třeba javory. Ve městě se jim daří, klíněnka je nenapadá. Nemají ale tak krásný květ. Kaštany v okolí lázeňských kolonád proto nenahradí.