Na Vřídlo už na kolonádě čeká jeho betonová mísa

Technici před karlovarskou Vřídelní kolonádou usadili novou betonovou mísu, která poslouží venkovnímu vývěru Vřídla. Skleněný pavilon nejslavnějšího pramene je v havarijním stavu a čeká jej rekonstrukce, zkušební vývěr Vřídla pod širým nebem proběhne v půli měsíce.

Město vybralo podobu mísy ze tří návrhů. Zvítězila prostá mísa s větším průměrem, aby pramen mohl tryskat do větší výšky. „V jedné z variant mísu kryl baldachýn. Mohou foukat různé větry a Vřídlo by stejně stříkalo mimo, takže by to nemělo smysl,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Klsák (KOA).

Kvůli přesunu čtrnáctitunového kolosu dokonce museli policisté ve Vřídelní ulici uzavřít dopravu, šestimetrovou mísu usadili stavaři na místo s pomocí jeřábu. „Nyní budou dále pokračovat práce kolem Vřídelní kolonády. Zkušební vývěr Vřídla by měl proběhnout 15. dubna s tím, že 5. května by mělo být vše kompletně hotovo a připraveno na zahájení lázeňské sezony. Celá tahle akce stála 9,1 milionu bez DPH, z toho samotná mísa nějakých 850 000 korun,“ řekl náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Vřídlo možná na vzduchu zůstane natrvalo

Vřídlo bude vyvěrat na novém místě pod širým nebem nejméně rok, než se podaří zrekonstruovat kolonádu. Vedení města připouští i variantu, že by Vřídlo mohlo v budoucnu vyvěrat na obou místech.  V prostranství mezi Vřídelní kolonádou a Divadelním náměstím přibude ještě nová zeleň, celý prostor se tak více otevře a návštěvníkům se ukáže v historicky zatím nevídané podobě.

Na rekonstrukci původního vývěru ve Vřídelní kolonádě vypíší Karlovy Vary architektonickou soutěž. Potřeba je opravit jak podlahu, tak nosnou konstrukci kopule, kterou poškodila agresivní minerální voda a kysličník uhličitý, který se z ní uvolňuje.

Bez komentáře: Osazení betonové mísy pro nový vývěr Vřídla (zdroj: ČT24)