Plzeňská opozice chce odvolat náměstkyni pro kulturu

Plzeň - Na plzeňském magistrátu to vře. Opozice se již jednou pokusila odvolat náměstkyni pro kulturu Marcelu Krejsovou. Podle nich nedokázala zajistit, aby nově opravená budova Měšťanské Besedy prosperovala. Nyní připravuje pokus číslo dvě. Ten by se měl odehrát při jednání zastupitelstva 26. června.

Oprava Měšťanské Besedy přišla radnici na 350 milionů korun a podle plánů se měla stát centrem kulturního dění ve městě. Stav je ale takový, že magistrát neví, jak historické prostory využít. „Je to určitě ostuda současného vedení plzeňské radnice a především paní náměstkyně Krejsové. Náklady byly enormní, šlo o více než 350 milionů korun, ale občanům Plzně to bohužel neslouží,“ říká předseda Kontrolního výboru Magistrátu města Plzně Milan Chovanec. „Problém spočívá v tom, že se dosud nikdo nezamyslel nad nějakou koncepcí využití. Ta by měla určit, co se může v jednotlivých prostorách odehrávat,“ brání se náměstkyně Marcela Krejsová.

Esprit je příspěvkovou organizací města. V Besedě má zajišťovat kulturní program. Za její chod odpovídá právě náměstkyně Krejsová. Předseda kontrolního výboru Chovanec práci této organizace kritizuje. „Odchodem pana Kůse z Espritu byla organizace destabilizovaná a tento stav dosud přetrvává,“ tvrdí Milan Chovanec. „Fungování toho domu stojí na pronajímání nebytových prostor, což je realitní činnost. Druhou aktivitou je dovážení kulturních programů, což je agenturní činnost,“ vysvětluje současné možnosti využití Marcela Krejsová.   

O kulturní program v Měšťanské Besedě by se měla postarat nová organizace, kterou město hledá. Do výběrového řízení se ale zatím nikdo nepřihlásil.