Kdo bude létat pro zraněné turisty do Krušných hor?

Karlovy Vary - Nejezděte do Krušných hor, v případě zranění vám nezaručíme rychlou leteckou pomoc!  I takto by mohla horská služba varovat potenciální návštěvníky Krušných hor. Tak vážná situace zatím není, ale mohla by být. Ani po měsících jednání totiž není jasné, kdo bude létat do Krušných hor pro zraněné turisty místo záchranářů z Plzně. Přesvědčit ke spolupráci Němce se proto osobně pokusí ministr pro místní rozvoj. Jednání doposud kolabovala kvůli neochotě vládních představitelů zasednout k jednomu stolu.

Těžce zraněný lyžař nebo cyklista a pátrání po ztracených lidech. To jsou situace, kdy je na horách potřeba rychlá letecká pomoc. Od září ale hrozí, že se jí zranění nedočkají včas. „Letecká pátrací a záchranná služba - SAR z letiště Líně bude přesunutá na letiště Praha - Kbely a tudíž doletový čas na Boží Dar nebo Železnou Rudu se tím výrazně prodlouží,“ uvádí zástupce velitele Letecké pátrací a záchranné služby Vratislav Eliáš

V Líních navíc nebudou ani záchranáři. Jediný vrtulník, který tu zůstane, se podle horské služby nehodí do nepřístupného terénu. „Na tomto typu vrtulníku se bohužel nemohou dělat práce v podvěsu s lanem. To je ten základní důvod, proč je ten vrtulník pro tyto těžké akce pro nás nepoužitelný,“ připomíná náčelník Horské služby Boží Dar Rudolf Chlad.

Úrazů, kdy je k převozu potřeba letecký transport, podle záchranářů přibývá. Horská služba už jednala o možnosti nasazení německého vrtulníku ze základny v saském Cvikově. „Když žádost přišla na legislativní odbor, tak na ministerstvu vnitra SRN řekli, že ne, že tuto službu nesmí provozovat,“ dodává Rudolf Chlad.

Rudolf Chlad o kritické situaci jednal s ministrem Jiřím Čunkem. Ten slíbil, že se pokusí o dohodu s Němci na vládní úrovni. „Ta otázka není tak úplně jednoduchá, sice jsme v Schengenu, ale jsou tady určité bezpečnostní prvky. Já ale pevně věřím, že se to dá vyřešit,“ věří ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Dalším řešením situace je podle Jiřího Čunka vznik samostatné letecké záchranné služby v Karlovarském kraji. O tom chce ministr už brzy jednat s hejtmanem.