Areál brněnské Lachemy znovu ožívá. Za půl roku se tam rozjede výroba

Brno - Do brněnské Lachemy se vrací život. Halu se zařízením pro výrobu speciálních léků proti rakovině dnes koupila německá firma Medac, do půl roku chce znovu rozjet výrobu. A uplatnění nacházejí i další části dřívějšího farmaceutického závodu. Největší radost teď mají bývalí zaměstnanci Lachemy, kteří jsou už půl roku bez práce.

Stroje v brněnské Plivě-Lachemě utichly loni v prosinci. Po padesáti letech. Firmu koupila izraelská společnost Teva a pro nadbytečnost většinu závodu uzavřela. Čtyři stovky zaměstnanců, často špičkových expertů v oboru, si musely hledat novou práci. Teď některým z nich svitla nová naděje. Budovu na výrobu léků, vybavenou špičkovou moderní výrobní linkou, koupil nový vlastník z německého Hamburku, firma Medac. Její obchodní ředitel Rainer Dickhardt měl z převzetí haly jednoznačně radost: „Medac hledal nové možnosti výroby, a tak jsme našli a koupili toto zařízení. Prohlédli jsme si ty stroje a byli jsme překvapení jejich vysokou technologickou vyspělostí.“

Nová firma v Brně dostala jméno Oncomed. Vyrábět bude širokou paletu léků proti rakovině a antirevmatik. Výrobní linky sice spustí už v září, ty se ale nejprve musí znovu zaběhnout. Po půl roce neaktivity je potřeba znovu zajistit jejich bezchybný chod a absolutní čistotu. Přímo s výrobou firma počítá až od dubna. „Začneme se zhruba třiceti zaměstnanci, klíčové pozice obsadí lidé z původní lachemy. Dáme ale šanci i dalším zájemcům, kteří jsou odborníci na výrobu léků proti rakovině,“ avizovala Sigrid Labusch, předsedkyně představenstva Oncomed Manufacturing.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Až stovka původních zaměstnanců Lachemy se vrátí do práce

V konečné fázi tak firma zaměstná až sto lidí. Někteří jsou na svém pracovišti už teď. I ti se rekrutovali z původních pracovníků Lachemy. Jedním z nich je i Jiří Hudec, který už teď připravuje stroje na novou výrobu: „Pracoval jsem zde na pozici strojního technologa a v podstatě se pro mě až tak moc nemění. Možná přibyde práce, protože musíme znovu toto zařízení dát do chodu.“ Z návratu na původní pracoviště mají zaměstnanci jednoznačnou radost. Zvláště specializovaní odborníci na výrobu léčiv totiž měli se sháněním nové práce velký problém.

Nové využití už našla většina budov v areálu bývalé Lachemy, vesměs zase ve farmaceutickém průmyslu. Likvidátor společnosti Pliva-Lachema Martin Hájek doufá, že se podaří prodat nebo pronajmout i zbytek prostorů.

„Dalšími strategickými subjekty mířícími do areálu jsou Safina a BioVendor,“ uvedl Hájek. „Tato skutečnost je pozitivní nikoli pouze z pohledu vlastníka, ale také z pohledu desítek, možná stovek zaměstnanců, kteří mohou v nových aktivitách nalézt uplatnění, a tím současně z pohledu regionu Brna jako takového,“ doplnil.