Na Liberecko míří pomoc z jižní Moravy: dobrovolníci i zboží od policistů

Brno - Z jižní Moravy dnes vyrazila pomoc do zaplavených oblastí. Brněnská charita vypravila na Liberecko autobus s asi čtyřicítkou dobrovolníků, jihomoravští policisté a soukromá firma z Břeclavi vyslali na místo dvě nákladní auta s pomocí.

Krátce před osmou hodinou ráno se začali scházet u nástupiště číslo 2 na autobusovém nádraží v Brně převážně mladí lidé s velkými batohy. Čekal na ně už speciálně vypravený autobus na Liberecko. Dobrovolníků se nakonec sešla necelá dvacítka a dalších 15 lidí pak ještě přistoupilo v Jihlavě.

Diecézní charita v Brně dnes vypravila už druhou skupinu dobrovolníků. První skupina vyjela prakticky ihned po velké vodě přímo do Chrastavy. Tam ale prý už je pomocníků dost, a proto se teď chce charita soustředit na Bílý Kostel, kde voda včera kvůli další průtrži mračen po týdnu opět vyplavila několik domů. Záplavová vlna sem přišla z okolních polí a stáhla s sebou velké množství bahna a nečistot. Lidé, kteří celý týden uklízeli své domy a sklepy, jsou s prací opět za začátku.

Vedoucí výpravy František Bublan z Diecézní charity v Brně (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci z jižní Moravy tak přichází v nejvyšší čas, místním totiž prý dochází síly. „Bude nás kolem čtyřiceti, tedy přesně tolik, kolik žádal starosta Bílého Kostela. Většina z nás budou pomáhat při těch odklízecích pracech, ale předpokládáme, že část těch lidí, především těch našich, budou pomáhat s takovou tou psychosociální prací,“ řekl těsně před odjezdem vedoucí výpravy František Bublan z Diecézní charity v Brně. Pracanti zůstanou na místě nejméně do pátku, tedy asi týden. Podle situace se pak charita rozhodne, jestli zorganizuje ještě další turnusy.

Pomoc zorganizovali i policisté, vybrali 300 tisíc

Z jižní Moravy dnes vyjela ještě nejméně dvě nákladní auta s pomocí. První z Břeclavi s čistícími prostředky od soukromé firmy, která je vyrábí. Druhé auto vyjede z brněnské policejní základny. Policisté totiž mezi sebou vybrali nejméně 300 tisíc korun a podle informací kolegů, kteří jsou na místě, nakoupili potřebné věci a dnes odpoledne je pošlou také do Bílého Kostela. „Snažili jsme se být opravdu praktičtí a myslet na to, co se těm lidem bude hodit. Nakoupili jsme například deky, plínky, ubrousky, repelenty, ale také endiarony a léky proti bolesti,“ probírá balíčky naskládané na policejní stanici v Brně mluvčí Andrea Procházková.

Na Liberecko a Ústecko už minulý týden vyrazili vodní záchranáři, policisté, hasiči i brněnští strážníci. „Včerejšího dne pracovali strážníci MP Brno na vyprošťování převráceného naloženého kamiónu z koryta řeky. Tento nákladní vůz odnesla voda přímo z továrny a uvěznila ho v řece, kde přehradil její tok a ohrožoval tak její propustnost při  dalších intenzivních deštích,“ popsala činnost brněnských strážníků jejich mluvčí Denisa Kapitančiková s tím, že zítra na místo dorazí čerstvé síly z Brna.

Studenti Univerzity obrany pomáhají se stavbou provizorních mostů. Vedení kraje zaplatilo například dnešní výjezd dobrovolníků a navíc přislíbilo finanční pomoc ve výši 1 milionu korun. Uvolnění částky ale musí nejdříve odsouhlasit zastupitelstvo kraje, které se sejde na konci srpna.