Koupili byty od města, teď jsou z obyvatel rožnovského paneláku obžalovaní

Rožnov pod Radhoštěm - Nikdy se úmyslně neprovinili proti zákonům, přesto dnes stanuli před soudem coby obžalovaní. Obyvatelé domu č.p. 1557 ze sídliště v Rožnově pod Radhoštěm mohou přijít o své byty. Na ty si totiž dělá nárok společnost Immobilien Pirker Reality, která se považuje za nástupce Tesly Rožnov privatizované v roce 1992.

Podle Immobilien Pirker Reality privatizační projekt - schválený tehdejšími ministerstvy průmyslu a privatizace - zahrnul do majetku privatizované továrny na výrobu polovodičů také zaměstnanecké byty. Na byty si ale svého času dělala nárok i rožnovská radnice, která v tomto ohledu i aktivně pracovala.

V roce 1997 odprodala několik stovek bytů jejich současným majitelům. O deset let později se ale na scéně znovu objevila nástupnická organizace, která si na byty začala dělat nárok a na jejich obyvatele podala žalobu. Dnes před soudem tvrdila, že město nemělo právo byty jejich majitelům prodávat. „Já jsem ten byt v dobré víře koupila a nakonec jsem obžalována jako bych ten byt ukradla,“ posteskla si jedna z obžalovaných Františka Vráblová.

Majitelé tří set bytů v Rožnově pod Radhoštěm čelí žalobě, že své byty od radnice koupili nelegálně (zdroj: ČT24)

„Všechny ty převodní smlouvy jsou absolutně neplatné a na ty nabyvatele to nikdy nepřešlo,“ dnes tvrdil advokát žalobce Jiří Bönisch. Tři desítky obžalovaných zastupovala advokátka Hana Marvanová. „Ti lidé by měli doplatit na problematickou privatizaci Tesly Rožnov před 18 lety, na chyby a právní vady, které ji nejspíš provázely. A v demokratické společnosti není možné, aby třetí osoba, tedy majitelé bytů, kteří v dobré víře své byty odkoupili, nesli důsledky za chyby jiných,“ uvedla právnička.

Soud se vrácí o osmnáct let zpět, vyslechne i tehdejšího ministra

Soud dnes začal rozplétat velmi složitou kauzu v níž se vrací až osmnáct let nazpět. Musí se dohledat privatizační projekt Tesly Rožnov, zápisy v katastrech nemovitostí, archiválie nejrůznějších ministerstev – to vše s jediným cílem: soud by měl určit vlastnické právo k bytům. Pokud vyhoví žalobci, pro majitele bytů to bude mít fatální následky.

Ti o své byty přijdou a rázem se stanou pouhými nájemci. Město by bylo povinno vydat takzvané bezdůvodné obohacení, takže by těm lidem mělo vrátit peníze, které za ten převod inkasovalo,“ řekl zástupce žalobce Jiří Bönisch. „Snažíme se na to snad raději ani nemyslet. Protože ti, co mají úvěry, tak ty by byly hned splatné. Banka by okamžitě přišla a řekla: Zaplaťte, protože ničím neručíte, ten byt vám totiž nepatří,“ podotkl David Zapletal z občanského sdružení Rožnovské byty.

Rodiny nesmí své byty prodat ani převést

Současnost je tedy taková, že majitelé bytů v nich sice bydlí, ale nemohou s nimi nijak disponovat, například je prodat, převést. Problematické je porozvodové vypořádání nebo žádost o úvěr. Dochází i ke značně bizarním situacím, tady je jedna za všechny: „Znám případ rodiny, která koupila garsonku, teď mají tři děti. Potřebují logicky tu garsonku prodat a koupit si větší byt, to ale nelze," uvedl David Zapletal ze sdružení Rožnovské byty.

Soud byl odročen na 8. října, kromě čtení listinných důkazů, by na něm v roli svědka měl vystoupit i bývalý ministr pro privatizaci Tomáš Ježek nebo úředníci z ministerstva financí a průmyslu.