Bývalý zemědělský areál, kde se měl vyrábět biolíh,vydražen za 60 milionů

Skalice nad Svitavou - Areál bývalého zemědělského zásobování a nákupu ve Skalici nad Svitavou na Blanensku má nového majitele. Dražba pozemků a budov se dnes konala v Praze a skončila hned na vyvolávací ceně, tedy šedesáti milionech korun.

„O koupi areálu projevilo zájem asi pět subjektů,“ uvedl Jan Rozum z dražební společnosti Naxos. Areál podle něj nakonec získala společnost, která plánuje pokračovat ve zpracování a výkupu obilí od zemědělců z celého Blanenska. Stejně jak činila doposud společnost GPM Engineering, která je v likvidaci, a s ní spřízněná firma Bioetanol, která areál ve Skalici nad Svitavou koupila v roce 2003.

Obec hned na začátku schválila původnímu majiteli záměr na výrobu motorového paliva z bioetanolu. Později ale oznámila změnu topného média – místo zemního plynu se mělo topit bioodpadem. Proti tomu obec protestovala. Místní se báli, že stanice bude zapáchat a obec budou brázdit desítky nákladních aut. „Už z dosavadního provozu vyplynulo, že ten hluk je obtěžující. Navíc, má se tady spalovat biomasa, ta se někde musí skladovat, bude nám to tady smrdět přímo za domem,“ stěžoval si tehdy jeden z místních obyvatel, který nechtěl uvést svoje jméno.

Lihovar ve Skalici nad Svitavou (zdroj: ČT24)

Rodinné domy mají lidé v obci jen 200 metrů od závodu. Ani nový majitel, jehož jméno neche dražební společnost zveřejnit, zatím neoznámil, zda naplní původní záměr a bude vyrábět bioetanol. V nedohlednu je zatím i stavba nové silnice k areálu. Jihomoravský krajský úřad totiž zrušil územní rozhodnutí, které komunikaci zahrnovalo.