Za ubodání ve Střelicích dostal důchodce osmiletý trest vězení

Brno - Krajský soud v Brně dnes odsoudil třiasedmdesátiletého Jiřího Miškecha k osmi letům vězení za těžké ublížení na zdraví. Důchodce Miškech se na autobusové zastávce ve Střelicích u Brna dostal loni v říjnu  do konfliktu se skupinou chatařů a ve rvačce jednoho z nich ubodal. Zatímco podle obhájce šlo o nutnou obranu, státní zástupkyně pro obžalovaného seniora požadovala třináctiletý trest za vraždu.

Emoce provázely začátek posledního soudního jednání v případu střelické rvačky s tragickým koncem. Loni v říjnu měl při ní třiasedmdesátiletý Jiří Miškech několikrát bodnout jednoho z chatařů, který na místě zraněním podlehl. „Zabil mně bratra, takže ten h…. musí sedět! Do smrti,“ vykřikovala na soudním nádvoří sestra zemřelého muže. Ta poté křičela i na obžalovaného, kterého přivedla eskorta.

Soud měl dnes rozhodnout, jestli se Jiří Miškech jen bránil v ohrožení života, nebo osudného večera u zastávky nožem útočil s úmyslem zabíjet. Rozsudek sice zohlednil, že důchodce jednal ve strachu a ohrožení, současně si ale prý musel být vědom možných následků a soudní senát tak vyřkl osmiletý nepodmíněný trest. „Jsem šťastná, že už to skončilo, pro mě to byl ustavičný horor a jsem ráda, že už je to pryč. Manžela mi ale trest nevrátí,“ řekla manželka zemřelého. Dodala také to, že ona už odsouzenému odpustila, což vyvolalo krátkou hádku mezi pozůstalými. Ostatní členové rodiny totiž její smířlivý postoj nesdíleli.

Obhájce Jiřího Miškecha Milan Staněk (zdroj: ČT24)

Kromě nepodmíněného trestu za ublížení na zdraví s následkem smrti musí Jiří Miškech také zaplatit dohromady téměř miliónové odškodné poškozeným a pozůstalým. „Právní kvalifikaci ponechám bez komentáře. Trest považuji za nepřiměřeně přísný a za chybné považuji i rozhodnutí o náhradě škody, protože bylo dokázáno, že poškození se na vzniku situace sami podíleli,“ řekl obhájce Jiřího Miškecha Milan Staněk.

Dnešní rozsudek padl na základě nového trestního zákoníku, možná i proto si všechny zúčastněné strany ponechaly lhůtu na odvolání.