Loučení s epopejí provázejí protesty

Moravský Krumlov - Dneškem končí platnost zápůjční smlouvy, kterou Praha dala do užívání Moravskému Krumlovu slavnou kolekci 20 obrazů malíře Alfonse Muchy - Slovanskou epopej. V budoucnu by mělo být dílo vystaveno i přes četné protesty v Praze. Vypršení platnosti smlouvy ovšem neznamená, že se dnes po bezmála půl století uzavře krumlovská expozice s epopejí. Otevřena bude zřejmě i o víkendu.

„Pojedeme do poslední chvíle. Čeká nás patrně ještě tento víkend a možná celý příští týden,“ věří krumlovský starosta Jaroslav Mokrý (ODS). Před stěhováním si dílo musí prohlédnout zástupci Galerie Hlavního města Prahy. Jejich návštěva by se měla uskutečnit příští týden.

Teprve pak by se měla díla začít rolovat do obřích cívek. Práce mohou trvat až měsíc. Část veřejnosti je přesvědčena o tom, že epopej má v Moravském Krumlově zůstat. Připravují se protesty proti jejímu stěhování. Lidé odmítající stěhování obrazů připomínají, že Praha neměla o dílo po celá desetiletí zájem. Nyní jej chce převzít a vystavit ve Veletržním paláci, přestože pro něj nepostavila speciální pavilon, jak žádal tvůrce obrazů. Stěhování chce zabránit i Muchova rodina.

Prohlídka Slovanské epopeje v krumlovském zámku (záběry z července 2010) (zdroj: ČT24)

„Skutečně nesouhlasíme s přestěhováním do provizoria bez jasné koncepce a budoucnosti pro Slovanskou epopej. Současný vývoj nezabrání našim snahám o důstojné umístění Slovanské epopeje v trvalém domově,“ uvedl vnuk Alfonse Muchy John.

Odpůrci stěhování epopeje svolali protest. I když účast potvrdilo asi 400 lidí, protestovat nakonec přišlo asi jen 20 studentů. Ti rozvinuli vlajky s moravskými symboly a po chvilce odešli.

Stěhování vzbudilo zájem návštěvníků

O stěhování bylo rozhodnuto letos v dubnu. Do té doby Praha pravidelně Krumlovu výpůjčku prodlužovala. Zvěsti, že má epopej Krumlov opustit, vzbudily mezi lidmi obrovskou vlnu zájmu. Na expozici se za tři měsíce přišlo podívat více lidí než v jiných letech za celý rok. Průvodkyně podobný nával nepamatují. V posledních týdnech se prakticky nezastavily, kvůli davům návštěvníků už muselo město dokonce prodloužit otevírací dobu expozice. „Poslední dobou máme průměr až šest set návštěvníků denně a já si myslím, že opravdu většina z nich chce Slovanskou epopej vidět ještě v Moravském Krumlově,“ odhaduje průvodkyně Klára Pelánová. A zapravdu jí dávají i mnozí návštěvníci: „Jsme z nedalekých Moravských Budějovic. Přišli jsme se podívat naposledy, symbolicky, protože nepředpokládám, že do Prahy bychom se na to dostali.“

Vyprázdněné sály zámku chce krumlovská radnice opět zaplnit

Co na zámku bude dál, je tak stále nejisté. Krumlovská radnice jedná s majitelem zámku, společností Incheba a Galerií hlavního města Prahy o případných dalších výstavách ze sbírek galerie. Ty by asi nepřitáhly tolik lidí jako epopej, zámek by byl ale dále využíván a lidé z regionu by měli kam chodit za kulturou.

„Rytířský sál je největším sálem v Moravském Krumlově, je tady výborná akustika, takže zcela jistě budeme uvažovat o dalším využití těchto prostor pro kulturní účely - výstavy, koncerty,“ odhaduje místostarosta Třetina. Zastupitelstvo dnes taky na svém zasedání projedná, co udělat s jednorázovým příspěvkem, který od Prahy za odstěhování epopeje dostane.

Studenti chtějí zabránit stěhování vlastními těly

Moravskokrumlovští studenti natočili video „Zaslouží si Praha Slovanskou epopej?“, v němž vyzývají všechny, kteří mohou cokoli učinit, aby zabránili stěhování epopeje. Snímek končí záběrem před branou zámku, v němž je dílo vystaveno. V něm studenti tvrdí, že se stěhovaní pokusí zabránit „vlastními těly“. Kritiku stěhování lze najít i na sociální síťi Facebook, kde má skupina Nechte Slovanskou epopej v Moravském Krumlově!!! přes 1500 příznivců. Téměř třetina z nich připouští, že by se zúčastnila případné demonstrace. Nejčastější argumenty proti stěhování jsou, že Praha nepostavila pro epopej pavilon a že vystavování díla ve Veletržním paláci patrně souvisí se snahou oslovit pražské voliče v blížících se komunálních volbách.