Policie mu zabavila 300 kg konopí, dnes stanul před soudem

Prostějov - Dušan Dvořák, pěstitel konopí z Ospělova na Prostějovsku, dnes s manželkou předstoupil před Okresní soud v Prostějově. V červnu loňského roku mu skupina maskovaných policistů v jeho pěstírně v Ospělově zabavila 300 kilogramů cannabisu. Na černém trhu by mělo takové množství drogy hodnotu pětasedmdesáti milionů korun.

Pěstitel konopí, psychoterapeut a propagátor konopné terapie v jedné osobě, Dušan Dvořák se už 22. června obhajoval na svých webových stránkách Konopí je lék: „Jsme souzeni za to, že léčím nemocné léčivým konopím. Ve spise však není předchozím kriminalistickým šetřením prokázána byť sebemenší společenská nebezpečnost," tvrdí Dvořák.

Dnes u soudu spolu s manželkou také argumentoval, že konopí pěstovali legálně, a požadoval okamžité zastavení trestního řízení, včetně navrácení rostlin.

„My jsme získali registraci ministerstva vnitra na založení společnosti Konopí je lék, která se bude zabývat léčbou a sebeléčbou konopím, my jsme jediní v České republice, kteří takové povolení mají,“ vysvětlil Dvořák.

Zmiňované společnosti také daroval rostliny z plantáže v Ospalově. Podle manželů měly sloužit čistě výzkumným a léčebným účelům.

„V takovém množství jsme to loni pěstovali první rok a bylo to tolik potřeba na výrobu tinktury a mastí. Ty jsme neprodávali a neprodáváme, když lidé potřebovali, našli si k nám cestu sami,“ dodala Radomíra Dvořáková.

„Pro jaké účely Dvořák konopí pěstoval, to není rozhodující. Nesmí ho mít v množství větším než malém,” komentoval vyjádření pěstitelů konopí státní zástupce Ivo Černík. A dodal, že soudní praxe v té době stanovovala malé množství na 0,3 gramy účinné látky THC.

„Zákon vlastně zakazuje jakékoli množství, jen nový zákoník stanovuje, že nad pět rostlin je to trestné, čili jinak jde o přestupek,“ řekl ještě Černík.

Za pěstování konopí hrozí manželům Dvořákovým až osm let vězení. Předsedkyně senátu odročila jednání na 16. září.