Archeologové v Mikulčicích narazili na nové naleziště

Mikulčice - Archeologové v Mikulčicích připisují další kapitoly k dějinám prvních Slovanů u nás. Asi kilometr od známého hradiště objevili nové sídliště. Zatím pořádně neprozkoumané. Podle všeho tam žili chudí zemědělci, kteří hradu dodávali suroviny. V devátém století tam mohly žít až dvě stovky lidí.

Přes neustálé útoky mračen komárů archeologové pomalu odkrývají základy 1200 let starých domků. Na písečné duně Trapíkov nedaleko mikulčického hradiště zatím našli dva. Poznají se podle typické kamenné pece v rohu domu.

"Patrně se jedná o zemědělskou osadu, která se rozkládala na písečné duně Trapíkov, to je obecný princip osídlení v údolní nivě, kdy většina sídlišť byla zakládána ve vyvýšených polohách, upřesňuje Lumír Poláček z Archeologického ústavu AV ČR.

Archeologové objevili nové sídliště v Mikulčicích (zdroj: ČT24)

Trapíkovským sídlištěm začíná prostor, který sloužil jako podpora pro hradiště. Jak přesně tato podpora vypadala, musí ještě archeologové vypátrat. Tamní zemědělci mohli dodávat potraviny, ale i služby. Jisté zatím je, že toto sídliště bylo v širokém okolí nejchudší.