Jihomoravští občanští demokraté vypověděli koaliční spolupráci se sociálními demokraty

Brno - Jihomoravská ODS dnes vypověděla koaliční smlouvu sociálním demokratům. Nelíbilo se jí, že se Hašek nechce jednoznačně vyjádřit, zda jako nově zvolený poslanec zůstane hejtmanem, či zda hodlá vykonávat zároveň s krajskou pozicí poslanecký mandát. Krajským zastupitelům občanských demokratů se nelíbí, že s nimi sociální demokraté nejednají. A tak i přes své patnáctidenní ultimátum, které dali Haškovi minulý týden, dnes řekli, že koalici opouští. Hašek na následné tiskové konferenci prohlásil, že jde o překvapení a že ODS žádný skutečný důvod svého odchodu z koalice neuvedla.

Sociální demokraté se jednání s námi vyhýbají, proto jsme se rozhodli koalici opustit," uvedl šéf jihomoravských občanských demokratů.

Hašek už dříve nepřímé výzvy ODS, ať se funkce hejtmana po úspěchu ve sněmovních volbách vzdá, označil za vměšování do vnitřních záležitostí ČSSD. ODS to dnes odmítla. „Obsazení pozice hejtmana je věcí koaliční smlouvy a je v zájmu obyvatel Jihomoravského kraje, aby měla hejtmana na plný úvazek,“ uvedl Kadrnka.

Občanské demokraty v takzvaném smírčím řízení, které mělo spornou otázku vyřešit, zastupovali tři lidé: Kadrnka, krajský radní Jaroslav Pospíšil a senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ten již dřív koalici označil za potupnou pro ODS, občanští demokraté například spolu s ČSSD hlasovali pro proplácení zdravotnických poplatků v krajských nemocnicích, které zavedl právě Julínek.

ODS: ČSSD neplnila koaliční smlouvu

„Do této chvíle jsme tolerovali, že Hašek vedl kampaň do Poslanecké sněmovny, že věci neprobíhaly, jak měly. Máme zásadní obavu, že v dvojkolejnosti funkcí by pokračoval stávající stav, který je škodlivý,“ uvedl minulý týden Kadrnka.

Hašek ale trval na svém původním rozhodnutí. Jestli jednu z funkcí opustí, se rozhodne do konce června. Pokud ODS z koalice vystoupí, má připravené 2 jiné koaliční varianty.

Dnešní reakce Michala Haška přišla až o půl sedmé večer na tiskové konferenci. Uvedl, že ČSSD zatím rozhodovala o členech smírčí komise, v níž měli zástupci ČSSD i ODS říci, jak dál. „Její jednání však ODS svým rozhodnutím přerušila,“ prohlásil Hašek.

Hašek: ODS politikaří v době, kdy řešíme povodně

„Rozhodnutí ODS o odchodu ze stabilní a fungující krajské koalice jsme se dozvěděli s mými kolegy před malou chvílí. Nebyl nám oznámen žádný důvod, nepředcházelo tomu žádné jednání. Dnes večer měl klub ČSSD rozhodovat o jménech a mandátu vyjednavačů v ODS vyvolaném smírčím řízení, které mělo proběhnout podle smlouvy o spolupráci do 16. června," vysvětlil Hašek. ČSSD bere podle něho tento krok na vědomí a lituje postupu jihomoravské ODS, která vědomě rozbila fungující koalici bez reálné snahy o korektní a slušné jednání.

„ČSSD nejde  o politické hokynaření, ale o budoucnost jižní Moravy. Proto v příštích dnech zahájíme jako vítěz krajských voleb, který má největší odpovědnost za správu Jihomoravského kraje, diskusi o nové podobě fungování krajské samosprávy. Nebudeme na rozdíl od ODS trapně politikařit v době vyhlášeného stavu nebezpečí, kdy kraj řeší odstraňování povodňových škod, mapuje zničený a poškozený majetek a s tím související záležitosti. Takový postup vidíme jako krajně nezodpovědný,“ dodal ve prohlášení jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek, předseda finančního výboru kraje.