Brno už brzy zpřístupní mincmistrovský sklep

Brno - Město dokončilo další část nákladných prací, kterými chce zpřístupnit své unikátní podzemí. Do sklepa mincmistra Bruna pod Dominikánským náměstím přivede návštěvníky nová přístupová trasa, kterou řemeslníci vybudovali v prostorách pod Novou radnicí. Dnes přišli odvedené práce zkontrolovat radní a úředníci z magistrátu.

Středověké sklepení odhalili nadšenci, kteří se specializují na průzkum brněnského podzemí, teprve před deseti lety. Mincmistrův sklep se podařilo zrekonstruovat už v roce 2005, chyběla ale optimální přístupová cesta. Sklep byl totiž přístupný pouze zevnitř budovy Nové radnice a po nevyhovujícím schodišti.

Nově dokončený přístup z Panenské ulice by měl už brzy umožnit veřejnosti pravidelné prohlídky sklepení. Kvůli jeho budování musely budovu radnice v podzemí podepřít nové pilíře, aby se nenarušila její statika. A otřásala se i primátorská kancelář. Sbíječky totiž pracovaly přímo pod ní.

Město teď chce v současné době už jen dovybavit interiér původně gotického sklepa. Měla by v něm vyrůst zmenšená kopie Královské kaple, která do začátku 20. století stála na spodním rohu dnešního Dominikánského náměstí. S úplným otevřením mincmistrovského sklepa pro veřejnost se počítá letos v listopadu.

Postupně se pracuje také na zpřístupnění dalších částí brněnského podzemí. Labyrint pod Zelným trhem bude dokončený příští rok na jaře a v plánu je i dobudování vstupu do kostnice pod svatojakubským chrámem. Celkem práce v brněnském podzemí mají stát 93 milionů korun, ze dvou třetin je má zaplatit Evropská unie.