Hroby Rudoarmějců jsou pod památníkem v Králově Poli, potvrdil výzkum

Brno -  Dva nezávislé geofyzikální posudky, které si objednal brněnský magistrát potvrdily, že se pod památníkem skutečně nachází hromadný hrob vojáků. To zpochybňovali někteří odpůrci současné podoby památníku. Magistrát tak nepočítá s tím, že by na pietním místě dělal nějaké zásadní změny, krom odstranění srpu a kladiva.

Památník se srpem a kladivem měl  připomínat oběti z řad sovětských vojáků  na konci 2. světové války. Jenže pro někoho jsou to symboly Rudé armády, pro jiného upomínka komunistického režimu. Z pietního místa se tak stalo místo demonstrací, hádek a vandalismu. 

Kvůli hádkám o srp a kladivo se ale zapomnělo na to, že se stále jedná o pietní místo, kde je podle historiků pohřbeno nejméně 300 lidí. Ti nejradikálnější dokonce hlasitě pochybovali, jestli jsou v místě vojáci skutečně pochovaní. Bývalý místostarosta Králova Pole René Pelán (ODS) si na to nechal dokonce udělat posudek. 
 
„Šlo se nějakou radarovou technikou a opravdu se zjistilo, že v tom prostoru, kam všichni chodí, klaní se k těm obrubníkům, tak není vůbec nic,“ tvrdil Pelán
 
Pokud by se skutečně potvrdilo, že památník je prázdný nebo jsou hroby na jiném místě, znamenalo by to zásadní změny a tím i spory města s ruským konzulátem. Magistrát si ale oddechl, dvě studie, které Česká televize získala, potvrzují, že hromadné hroby jsou pod památníkem. Stěhování tedy nehrozí.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Srp a kladivo se na pomník dostaly během jeho rekonstrukce v roce 2007. Na žádost ruského konzulátu je tam nechal umístit brněnský magistrát. Ten je teď chce nechat zase raději obrousit a místo nich nechá vytesat jména padlých.