Skládka v Brně - Řečkovicích zaplavila celou zahradu

Brno - Na skládku převyšující vchodové dveře jsou denodenně nuceni se koukat obyvatelé jedné z brněnských ulic v Řečkovicích. Nepořádek každým dnem přibývá a jejich zoufalství se tak zvyšuje. Majitel domu tam podle místních takřka každý den nosí nové a nové harampádí. „Dvě igelitky odnese a čtyři přinese, je to hrozné,“ uvedl jeden ze sousedů.

Majitel domu a skládky tam navíc nebydlí. Zahrada, a podle sousedů i celý dům, se tak stává terčem pouze jeho hobby, jak sběr starých věcí sám nazývá. „Říká, že je sběratel. Je to blázen, nedá se s ním mluvit,“ tvrdí obyvatelka sousedního domu. „Bydlí tady nedaleko v paneláku a tady jen hromadí to harampádí,“ posteskl si další ze sousedů.

Radnice s tím ale nemůže a nehodlá nic dělat. „Černé skládky likvidujeme, ale toto je na soukromém pozemku, kde si vlastně může dělat, co chce,“ přiznal komplikaci celé věci vedoucí oddělení životního prostředí Jan Klement. Pokud není odpad zdraví škodlivý. To ale podle radnice není. „Krajská hygienická stanice dala na vyžádání magistrátu stanovisko, ze kterého vyplývá, že výše uvedený odpad nemůže ohrozit bezprostředně zdraví,“ ocitoval text vyjádření Jan Klement.

Ekologický poradce Petr Ledvina, který se s námi na místo jel podívat, ale tvrdí opak. „Vidíme tady odpad, který tady může být stovky let a nic se nestane, jako třeba železo. Ale bohužel tady vidíme i spoustu nebezpečného odpadu. Jsou tady televize, baterky, zbytky počítačů a ten olověný akumulátor, to je jedna z velmi nebezpečných věcí. Kdyby se to při rozkladu dostalo do spodních vod, tak to může představovat problém, může to kontaminovat vodu. Prostě to sem nepatří,“ zdůraznil Petr Ledvina.

Z reakcí na dopisy a petice, které obyvatelé psali, vyplývá, že si na tuto skutečnost, nepřizpůsobivého souseda se skládkou sahající až tři metry vysoko, budou muset zvyknout. Podle právníků, ale mají možnost se bránit.  Mohou totiž hledat oporu v občanském zákoníku, podle kterého mají šanci uplatnit paragraf zabývající se sousedskými vztahy, na jeho základě mají právo na určitou kvalitu bydlení. To zjednodušeně znamená, že se sousedé nesmí vzájemně obtěžovat.