Nezaměstnanost na jihu Moravy stále roste

Brno - Míra nezaměstnanosti na jihu Moravy v únoru stoupla za měsíc o 0,1 bodu na 11,4 procenta. I kvůli vlivu hospodářské krize je nejvyšší za téměř šest let, od dubna 2004. Lidí bez práce v únoru bylo 70 421. To je o necelých 400 více než v lednu, vyplývá to z informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Míra nezaměstnanosti v kraji byla v únoru o 1,5 % vyšší, než činil celostátní průměr.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti mezi jihomoravskými okresy byla na Znojemsku, kde stoupla na 17,4 procenta. Druhým v pořadí je Hodonínsko, kde ale míra nezaměstnanosti klesla o 0,1 bodu na 17 procent. „Vývoj nezaměstnanosti v ČR a v Jihomoravském kraji není překvapivý, i když např. v USA už nezaměstnanost mírně klesá, vývoj ve východní Evropě je oproti hlavním světovým ekonomikám trochu opožděn, proto lze do dalších měsíců očekávat ještě další mírné zvyšování nezaměstnanosti, na druhou stranu samozřejmě pomůže nástup jara a zvýšení objemu sezónních prací,“ říká analytik Cyrrusu Ondřej Moravanský.

Nárůst na jihu Moravy zaznamenalo i Brno, Brno-venkov a Břeclavsko. Naopak pokles se týkal také Vyškovska (o 0,2 bodu na 10,4 procenta). Míra nezaměstnanosti v únoru stagnovala na Blanensku, kde byla stejně jako v lednu 11,7 procenta.

Volná místa ubývají

Počet nabízených volných míst v únoru opět klesl. V uplynulém měsíci jich bylo 3 164, tedy o 157 méně než v lednu. Polovina z těchto míst byla přitom nabízena v Brně. Na jedno volné místo tak v kraji připadalo zhruba 22 práceschopných uchazečů. Je to desetkrát více než předloni v září. Na konci září 2008 evidovaly jihomoravské úřady práce 36 714 lidí bez práce, volných míst bylo tehdy 16 544. Na Znojemsku ale například v únoru na jedno místo připadlo 50 zájemců.