Referendum v Olomučanech nebylo údajně v pořádku, část obyvatel protestuje

Olomučany - Návrh na vyslovení neplatnosti referenda, které se konalo minulý týden v pátek v Olomučanech na Blanensku, dnes na Krajský soud v Brně podali někteří nespokojení obyvatelé této obce. Referendum, ve kterém se Olomučanští vyjadřovali, zda na tamním kopci bude stát solární elektrárna, je podle nich neplatné. Proti výstavbě elektrárny hlasovalo z 489 platných lístků 322. „Pro“ se vyslovilo 167 občanů. Elektrárna by tedy stát neměla. Některým občanům se ale nelíbí, jak byla otázka v referendu položena a hlasováním by se tedy podle nich zastupitelé řídit neměli.

Otázka v referendu v Olomučanech

„Souhlasíte s výstavbou fotovoltaické elektrárny v katastrálním území Olomučany na pozemcích v lokalitě Na Raškách a Na Kopaninách v maximální rozloze 20 hektarů?“

„Nelíbí se mi to, jak referendum dopadlo. Domluvili jsme se s několika občany Olomučan a chceme založit občanské sdružení. Mnoho obyvatel obce totiž ani netuší, co jsou solární panely, a doslechla jsem se, že někteří z nich dokonce mysleli, že poblíž obce má stát jaderná elektrárna,“ řekla České televizi Veronika Jasná, obyvatelka Olomučan. Podle právníka paní Jasné Tomáše Soukupa, který návrh zpracovával, nemůže obec rozhodovat o tom, co není v její působnosti. Elektrárna měla vzniknout na soukromých pozemcích, jejichž majitelé navíc se stavbou souhlasili. Občanské sdružení, které teď vzniká, chce proto lidem vysvětlit, proč je podle zastánců sluneční energie stavba elektrárny výhodná a pak vyvolat referendum nové.

Firma Papeno, která měla v Olomučanech fotovoltaickou elektrárnu postavit, by nové referendum uvítala. I jejím jednatelům se totiž znění otázky, která byla v referendu položena, nelíbilo a referendum už dříve označili za neplatné. „My posečkáme, jak dopadne jednání na obecním úřadě, a pokud se bude konat nové referendum, pokusíme se tuto situaci už nepodcenit,“ uvedl jednatel firmy Jaroslav Rektor.

Zástupci obce se informaci o podání žaloby dozvěděli od České televize, proto se k záležitosti blíže vyjadřovat nechtějí.