Pekaři bojovali o český rekord v pletení pletýnek

Brno - O nový český rekord v pletení pletýnek na čas se dnes pokusili pekaři na brněnském výstavišti. Šest pekařů z celé České republiky mělo za úkol uplést za co nejkratší dobu třicet kousků tohoto pekařského výrobku. Klání se zúčastnili studenti středních odborných škol i starší „ostřílení“ pekaři. Vítěz to zvládl za necelých pět minut. Jmenuje se Milan Štěpáník a je studentem 1. ročníku Střední průmyslové školy potravinářské v Pardubicích. Cílem této akce bylo přilákat mladé lidi k pekařskému řemeslu, které pomalu vymírá.

„Každý účastník dostal třicet svinutých rohlíků. Ty musel rozdělit na tři díly, vyválet prameny a splést je do tvaru pletýnky,“ řekl České televizi Jaromír Dřízal, organizátor soutěže. Nemohly být ovšem ledajaké. Každá musela mít nejméně trojnásobné překřížení. „Šikovní pekaři upletou takových housek asi sto padesát za hodinu, než se to ale pořádně naučí trvá to téměř rok,“ vysvětlil Dřízal. O to bylo větší překvapení, že nejrychlejším ze všech byl právě student prvního ročníku pekařiny.

Šikovné ruce pekařů pozoroval Martin Jonáš z Agentury Dobrý den, která zaznamenává rekordy a kuriozity v České republice. „Byl vytvořen nový český rekord v pletení pletýnek na čas - čtyři minuty a čtyřicet sekund. Je to výzva pro ostatní, kteří by chtěli něco podobného vyzkoušet,“ uvedl komisař Martin Jonáš. Tento rekord se zaznamená do české databanky rekordů a v budoucnu se zřejmě ocitne i na stránkách České knihy rekordů.

Pekaři soutěžili o vytvoření českého rekordu (zdroj: ČT24)

Rekord v pletení housek na čas vytvořili brněnští pekaři poprvé v roce 2008. Tehdy ale soutěžilo družstvo, které muselo uplést 300 kousků. Každý člen družstva měl za úkol uplést 50 ks pletýnek a odsadit je na plochu pracovního stolu. Poté co skončil, okamžitě následoval další. Letošní rekord se týká jednotlivců. Podle údajů pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit patří k dalším zajímavým českým rekordům v oblasti pekařství například nejdelší chlebíčková veka. Měřila 19,71 metru. Patřil k nim také největší bochník chleba, jenž po upečení vážil 15,9 kilogramů, v průměru měřil 59 cm a byl vysoký 17 cm.