Vyděrač, který chtěl otrávit dětské výživy, si chtěl vydělat na dluhy

Zlín - Pětačtyřicetiletý vyděrač, který hrozil otrávením dětské výživy potravinářské firmy Hamé a čeká ve vazbě na verdikt soudu, chtěl svým činem řešit dluhy. Neúspěch v podnikání mu měla vynahradit hrozba, kterou poslal v dopise, podle kterého mu firma měla na švýcarské konto poslat dvě stě tisíc eur. Zda šlo jen o pokus a nebo měl skutečně nachystaný plán, jak otravu oblíbených dětských výživ provede, není jasné. Faktem je, že jeho plán nevyšel a útvar pro odhalování organizovaného zločinu muže z Jihlavy dopadl loni na podzim.

„Potravinářskou firmu Hamé si muž vybral zcela náhodně hledáním na internetu. Nejprve ho napadlo, že se zaměří na výrobce minerálních vod, jeho šílený nápad ale nakonec skončil u dětských výživ,“ popsal Leo Foltýn, zlínský státní zástupce. Aby svoji pohrůžku pachatel naplnil, přiložil do balíčku kontaminovanou dětskou výživu, která obsahovala hypnotikum, které bylo schopné usmrtit malé dítě.

„Ze dvou set tisíc se nakonec pachatelova požadovaná částka vyšplhala až na tři sta tisíc. A peníze chtěl poslat na konto do Švýcarska. Detektivové z našeho útvaru muže sledovali několik týdnů,“ vysvětlila vyděračovy kroky Hana Švecová z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Reportáž Petry Svěrákové (zdroj: ČT24)

Motivem jednání podezřelého byly dluhy z podnikání. A novou „prací“ chtěl svoji finanční situaci vyřešit. Podrobné informace o vyděrači nechcěl nikdo sdělit, jisté je jen to, že šlo o muže z Jihlavy, který žil dlouhodobě v Praze. Policisté ho už obvinili z vydírání. Hrozí mu přitom až dvanáct let ve vězení.

Zástupci firmy Hamé se odmítají k celému případu vyjádřit. „Nechceme to nějak dál komentovat, protože bychom zbytečně dělali návod pro ostatní, opravdu ne,“ dodala Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka Hamé.

Vyšetřování by mělo skončit do konce dubna, pak se bude případem zabývat Krajský soud ve Zlíně.