Naděje pro in-line bruslaře

Brno - V Brně-Kohoutovicích už brzy vyroste nová dráha pro in-line bruslaře. Na hřišti ZŠ Pavlovská vznikne 260 metrů dlouhý ovál, který po školním vyučování bude moct využívat i veřejnost. Bruslaři tak ve městě získají další možnost vyžití, dosud jsou totiž odkázáni na několik přeplněných cyklostezek.

Dvě hlavní cyklostezky na okrajích Brna jsou zatím jediným místem, kde si in-line bruslaři můžou pořádně zajezdit. Obě přeplněné tak, že mezi cyklisty, bruslaři a chodci začíná docházet i k fyzickým konfliktům. Radnice proto už druhý rok připravuje plán, jak stezkám ulehčit a zároveň bruslařům nabídnout jinou plochu, vyhrazenou čistě pro ně. Jedna taková se právě teď připravuje v Kohoutovicích. „Má tady vzniknout in-linová dráha, jaká v České republice není moc frekventovaná. Má mít parametry téměř závodní, bude dlouhá 260 metrů, široká 7,5 metru, což je v Brně rarita. Snad to bude atraktivní pro bruslaře, jak závodníky, tak rekreační,“ nastínil nové plány brněnský radní Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Okruh vznikne na hřišti základní školy Pavlovská. Přes den jej budou využívat děti v hodinách tělocviku, odpoledne se brány otevřou i veřejnosti. „Tady na in-line dráze budou probíhat všechny běžecké disciplíny, samozřejmě budeme pořádat i různé závody v in-line bruslení. Jenom uprostřed té in-line dráhy vyroste sportoviště, které bude oploceno. To by mělo sloužit potřebám ZŠ, aby tam veřejnost nemohla,“ popsal využití areálu ředitel ZŠ Pavlovská Lumír Sedláček. Město a škola ještě musí vyřešit, kdo a jak bude areál provozovat.

V Brně vznikne nová dráha pro in-line bruslaře (zdroj: ČT24)

Na dráhu je teď vypracována studie proveditelnosti, se kterou město žádá o evropskou dotaci. Vybudovat ovál se zázemím vyjde na 11 milionů, většinu z toho ale dotace může pokrýt. Příští rok by se tak mohlo začít stavět. Škola leží nedaleko lesa s poměrně kvalitní sítí asfaltových cest, počítá se proto, že by se výhledově mohla in-line dráha napojit právě na tyto lesní cesty.

„Bruslaře ale musíme upozornit na to, aby vždy používali ochranné pomůcky – chrániče a přilbu. Nemůžeme je k tomu sice přinutit, ale apelujeme na jejich rozum,“ upozornil náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Ve spolupráci s in-line klubem Black Ice chce vytvořit informační kampaň, která by bruslaře nabádala k větší opatrnosti.

Rozšíření in-line kapacit se bruslaři nejspíš dočkají i na opačném konci města. V blízkosti frekventované cyklostezky podél řeky Svratky v Komárově a Heršpicích mají vzniknout dvě paralelní stezky a in-line areál. S jejich stavbou chce město začít letos na jaře.