Zlín zatím nemusí platit pokutu za chybnou veřejnou zakázku

Brno - Krajský soud v Brně zrušil třímilionovou pokutu, kterou měla zaplatit zlínská radnice. Udělil ji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chybné zadávání veřejných zakázek na různé stavební práce. Soud potvrdil, že město při jejich zadávání pochybilo. Pokutu však zrušil, protože ÚOHS řádně neodůvodnil její výši.

Krajský soud potvrdil závěr ÚOHS o tom, že zadavatel omezil počet zájemců o veřejnou zakázku losováním, při kterém byli přítomni pouze pracovníci magistrátu. Podle soudu je k zajištění transparentnosti potřeba, aby se losování mohly zúčastnit i jiné osoby než jen pracovníci magistrátu.

Pokutě se ale magistrát nakonec asi nevyhne. ÚOHS ji bude muset řádně zdůvodnit.

Stanovisko Krajského soudu v Brně

Výše uložené pokuty musí být v každém rozhodnutí zdůvodněna způsobem, který nepřipouští rozumné pochyby o tom, že právě taková výše pokuty odpovídá konkrétním okolnostem individuálního případu.

Třímilionová pokuta je nejvyšší, jakou kdy ÚOHS vyměřil městu. Antimonopolní úřad za předchozího předsedy Martina Peciny obcím a městům vyměřoval pokuty v řádu desítek tisíc, výjimečně pak v řádu statisíců korun. V případě Zlína mu ale došla trpělivost. „Postoj bývalého starosty byl ojedinělý. Říkal nám: 'Jistě, že jsme to udělali schválně, když vy dáváte tak nízké pokuty,'“ uvedl v minulosti Pecina.