OP Prostějov je v úpadku

Brno - Krajský soud v Brně dnes se zadluženým podnikem zahájil insolvenční řízení. Veškerou kontrolu nad řízením podniku teď přebírá soudem určený insolvenční správce.České televizi to potvrdil místopředseda Krajského soudu v Brně Jan Kozák.

Správce po dopoledním soudním rozhodnutí o úpadku ihned zamířil do Prostějova na jednání s managementem podniku. Firma je v takových ztrátách, že její vedení samo požádalo soud o ochranu před věřiteli. Čísla z účetnictví OP Prostějov nevypadají vůbec optimisticky. Jen neuhrazené ztráty z minulých let představují částku půl miliardy korun, dalších více než 400 milionů jsou nejnovější dluhy firmy. Zadlužený podnik má teď dvojí šanci – buď se v rámci insolvenčního řízení dohodne s věřiteli na reorganizaci podniku, nebo skončí v konkurzu.

Firma bude propouštět

Soudce Jan Kozák o insolvenčním řízení s OP Prostějov (zdroj: ČT24)

OP Prostějov zaměstnával až 1500 zaměstnanců lidí. Dá se očekávat velké propouštění. Už teď podnik omezil výrobu a zkrátil pracovní týden na čtyři dny a začal také zavírat podnikové prodejny. Osud jedné z nejznámějších českých oděvních značek, je teď hlavně v rukou bank, kterým firma dluží nejvíce. Ode dneška plyne měsíční lhůta, do které se mohou přihlásit všichni věřitelé, pak se bude u soudu rozhodovat, co bude s podnikem dál, zda se ho podaří zachránit, anebo jestli oděvnická historie, která v Prostějově začala v roce 1964, neskončí rokem 2010.