Díky unikátní operaci má desetiletá Nikolka zdravou páteř

Brno - Ještě před pár lety hrozilo Nikolce z Čáslavi, že bude chodit s plastovým korzetem a skončí na vozíku. Dnes je desetiletá školačka po unikátní operaci páteře a kromě sedmicentimetrové jizvy na zádech na ní nikdo nepozná, jak těžkou životní etapou si prošla. Ortopedi z Fakultní nemocnice Brno jsou spolu s kolegy z pražské Motole jedinými, kteří tyto náročné operace v zemi provádějí. Jako jediní přitom mají brněnští lékaři při této náročné několikahodinové operaci možnost sledovat aktivitu míchy, aby nedošlo k jejímu porušení.

Díky unikátní operaci zadním operačním přístupem, kterou provedli lékaři před deseti dny na ortopedické klinice Fakultní nemocnice Brno, nebude mít dívka žádné trvalé následky. Prognóza její vrozené vady byla přitom ještě před pár lety fatální. Narodila se s vrozenou vadou, která zapříčinila vznik dvou nadpočetných poloobratlů na pravé straně její páteře. Už v deseti letech měla zjevně křivá záda a jejich zdeformování by se s věkem zhoršovalo. Kromě značného estetického dopadu by měla významné zdravotní následky. „Když budeme chtít mluvit čistě ekonomicky, bez operace za sto tisíc korun, by skončila v dospělosti v invalidním důchodu,“ uvedla tisková mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Středně drahá operace trvala pět hodin. Dívce při ní lékaři odstranili dva poloobratle. „Tento postup je na Ortopedické klinice Fakultní nemocnice Brno, na jediném pracovišti v celé republice umožněn a zabezpečen sledováním nervové aktivity míchy po celou dobu operace,“ dodala Mrázová.

Deset dní po operaci zůstává pacientka ležet na lůžku. Podle lékařů je ale ve výborném stavu. Desetiletá Nikola Raabensteinová z Čáslavi se nejvíce těší na to, až bude moci chodit ve škole na tělocvik a vrátí se k milovanému stepu. Těším se, že už mě nebudou bolet záda a hlava," popisuje dívka. 

Ortopedická klinika Fakultní nemocnice Brno je unikátním centrem pro komplexní péči v problematice dětské páteře. A to už od roku 1977. Ročně řeší šedesát procent deformit páteře v celé republice. Jako jediné spondylochirurgické pracoviště v zemi dokáže totiž ošetřit všechna onemocnění i úrazy páteře od deformit, přes úrazy až po nádorová a zánětlivá onemocnění páteře.
Za dobu své existence bylo na klinice léčeno celkem 758 pacientů s onemocněním čí úrazem páteře. Téměř čtyři stovky z nich pak byly operovány.