Speciální přípravek podporuje hojení otevřených ran. Brněnští vědci využili vlastnosti lidské placenty

Přípravek pro lepší hojení otevřených ran vyrobili brněnští vědci (zdroj: ČT24)

Nový přípravek pro hojení dlouhodobě otevřených ran vyrobili brněnští vědci z Národního centra tkání a buněk. Je určený především pro starší pacienty s diabetem, léčit se s ním dají ale i popáleniny a další poranění kůže. V České republice už přípravek používají v pěti aplikačních střediscích.

Chronická nemoc, při které se kůže neobnovuje tak, jak by měla, a rána zůstává otevřená třeba i rok. S otevřenými ránami způsobenými bércovými vředy se od svých třiceti let potýká Drahomíra Siváková. „Loni koncem dubna, začátkem června se mi noha zase otevřela. Vždycky jsem tam měla jeden defekt a tentokrát tam byly tři, které se spojily, takže z nich vznikla velká rána,“ svěřila se Siváková.

Dlouhodobě se nehojící otevřenou ránou, do které se může dostat infekce, trpěla i Vlasta Tvrdíková. „Třikrát denně jsem musela chodit na chirurgii na převazy a pořád se to nelepšilo,“ řekla. Obě pacientky proto podstoupily nový způsob léčby, se kterou přišli brněnští vědci.

Na ránu lékař přiloží speciální náplast, která podporuje regeneraci kůže. „Dal mi to tam, za deset dní jsem měla ránu uzavřenou a všechno bylo v pohodě,“ uvedla Tvrdíková.

Lékaři k výrobě přípravků využívají placentu

Na vývoji přípravku pracoval tým výzkumníků asi pět let. Vycházel ze znalostí hojivých účinků lidské placenty. Z té se ve sterilní místnosti vypreparuje takzvaná amniová membrána, kterou pak odborníci zpracují ve speciálních zařízeních. „Dochází zde k vysušování mrazem, a tím pádem pak může být výsledný produkt uchován za pokojových podmínek i několik let,“ řekla vedoucí vývojového týmu Iveta Minaříková.

Infografika: Cena přípravku se liší podle velikosti rány
Zdroj: ČT24

„V současné době máme v České republice pět aplikačních center – v Třinci, Jihlavě, Brně, Praze a Sokolově. Většina pacientů se zhojí během šesti týdnů,“ sdělil lékař Zdeněk Kořístek. Nový přípravek pojišťovna zatím neproplácí. Jedna náplast stojí pacienta podle velikosti rány od jednoho a půl tisíce do 12 tisíc korun. První aplikaci, která působí týden, má zdarma. Potom se pacient sám rozhodne, jestli v léčbě chce pokračovat.

Během května zahojili lékaři otevřené rány padesáti pacientům. Na jižní Moravě zatím hojivé náplasti pomáhají jen ve Fakultní nemocnici v Bohunicích.