Brno zdarma poskytuje očkování lidem bez domova

V Brně se dostane očkování lidem v existenciální krizi, kteří si jej jinak nemohou dovolit. Město vyhradilo na vakcíny 390 tisíc korun. Vystačit by měly pro 200 lidí. Hlavním důvodem je snaha zabránit šíření žloutenky, která se v Brně nejvíce rozšířila v létě minulého roku. Za první dva týdny se nechalo zdarma naočkovat 20 osob.

Město zájemce očkuje ve spolupráci s Nemocnicí Milosrdných bratří. Cílovou skupinou této preventivní akce jsou především nejohroženější skupiny lidí bez domova. To jsou lidé přebývající v noclehárnách, denních centrech, klienti krizové pomoci a lidé, kteří jsou trvale nebo dlouhodobě venku.

Pracovníci nemocnice jsou zájemcům k dispozici pravidelně každý čtvrtek v městském středisku krizové pomoci v Masné ulici. Minulý týden si mohli lidé přijít pro vakcíny poprvé. „Doposud možnosti bezplatného očkování využilo asi 20 osob,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

„Očkování je dobrovolné. Z tohoto důvodu nelze říct, kolik bude preventivní akce stát. Zatím na ni město vyčlenilo 390 tisíc korun,“ uvedl Poňuchálek. Tato částka by tak měla vystačit na vakcinaci pro 200 lidí. Účast klientů pak zajišťují sociální kurátoři odboru sociální péče brněnského magistrátu.

Hlavním cílem této preventivní akce je zamezit dalšímu šíření žloutenky, která obyvatele Brna ve zvýšené míře ohrožuje od začátku roku 2016. Skupina lidí bez domova se pak považuje za jednu z nejrizikovějších.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Za dobu trvání epidemie onemocnělo v Jihomoravském kraji již 515 osob,“ uvedla ve zprávě ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek. U dalších více než tří tisíc lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženými, byla úspěšně provedena opatření, která pomohla zabránit vzniku dalších onemocnění.

Kromě očkování lidí v existenciální krizi Brno v minulém roce zajistilo také očkování pro pracovníky odboru sociální péče a Centra sociálních služeb. Na vakcíny měli nárok také záchranáři a strážníci.

Brno se rozhodlo vynaložit peníze na očkování bezdomovců loni v létě po významném nárůstu nakažených. Za rok 2016 hygienici na jižní Moravě zaznamenali 449 případů, letos od začátku roku mají 66 případů.