OSA chce o polovinu zvýšit poplatky za veřejnou produkci. Starostové se bouří

Starostové měst a obcí nesouhlasí se zvýšením poplatku za autorská hudební práva až o polovinu, se kterým pro příští rok počítá Ochranný svaz autorský. Svaz tím podle nich zneužívá své dominantní postavení.

Podali proto stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, na ministerstvo kultury a chtějí dokonce před budovou OSA demonstrovat. OSA trvá na tom, že i přes zvýšení budou poplatky jedny z nejnižších v Evropě.

Hudba v obcích zní pravidelně na různých slavnostech a festivalech, z obecních rozhlasů nebo třeba i ve školách. Za rádia a televizní přijímače na veřejných místech by v příštím roce měly obce zaplatit výrazně víc.

Poplatky se dnes pohybují od 148 korun až po několik tisíc. Závisí na počtu přístrojů, velikosti obce i samotné provozovny. Za jedno hrající rádio letos provozovatel ve velkém městě zaplatí měsíčně 186 korun, v příštím roce 279 korun a na malé vesnici 195,30 korun místo 148,80 korun. Kritéria pro způsob vyplácení autorských odměn upravuje  OSA sazebníkem.

  • Rozhlasový přístroj ve veřejných prostorách (obce nad 80 tisíc obyvatel)
  • 2016        186 Kč/měsíc
    2017         279 Kč/měsíc
  • Rozhlasový přístroj (obce do 1000 obyvatel)
  • 2016      148,80Kč/měsíc
    2017      195,30 Kč/měsíc
  •  

Zvýšení poplatků je podle obcí nepřiměřené a bezdůvodné

Podle starosty Křižánek na Vysočině a místopředsedy Sdružení místních samospráv ČR Jana Sedláčka je to ale nepřiměřené a bezdůvodné. „Nerozumíme, proč by se pro příští rok měly sazby zvýšit o polovinu, když neroste inflace ani jiné ekonomické ukazatele v ČR,“ říká Sedláček.

Obce souhlasí s tím, že je třeba za užití autorských děl odměny hradit, ale v přiměřené výši. „V případě, že bychom museli platit víc, budeme to muset dorovnat třeba zvýšením vstupného na zábavách a podobně,“ upozorňuje starosta Nenkovic Petr Zálešák.

V Maďarsku a Chorvatsku se platí podle OSA až osminásobek

OSA považuje sazby autorských odměn pro rok 2017 za přiměřené. Podle svazu autoři hudby v Česku inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě a bude to platit i po navýšení.

„Chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím. Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby dostávalo v České republice nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie,“ prohlásil předseda představenstva OSA Roman Strejček.

V Maďarsku nebo Chorvatsku podle něj platí uživatelé za rozhlasové a televizní přístroje autorům hudby až osmkrát vyšší sazby než v České republice.

Sdružení místních samospráv ale oponuje, že situace v Evropě je velmi různorodá a sazby jsou například ve Švýcarsku, na Slovensku a v dalších evropských zemích srovnatelné nebo dokonce nižší než v ČR.

„Argumentace OSA, že musí poplatky zvýšit, protože chrání práva i zahraničních autorů, tak zjevně pokulhává,“ tvrdí místopředseda sdružení Sedláček. Sdružení je toho názoru, že se OSA může snažit obejít chystanou novelu autorského zákona, která je ve sněmovně v současnosti ve druhém čtení.

Nesouhlasí ani hoteliéři a majitelé restaurací

Se zvyšováním nesouhlasí ani hoteliéři a restauratéři. Obviňují OSA, že svoji strategii zakládá na monopolním postavení, možnosti diktovat ceny a na vymahatelnosti dvojnásobných sazeb při nezaplacení licence.

Přístup OSA vůči provozovatelům hotelů a restaurací je nátlakový a nedá se hovořit o rovnocenném smluvním obchodním vztahu,
Tiskové prohlášení Asociace hotelů a restaurací ČR

A svaz má odpůrce i mezi autory hudby. Loni se v Praze například uskutečnila oslava desátého výročí Svazu nezávislých autorů, který se od svého začátku vymezuje proti kolektivním správcům autorských práv. Někteří umělci na protest proti zpoplatnění hudby umisťují své nahrávky na internet zdarma k volnému použití.

Poplatky za využití hudby se opakovaně zabývaly soudy

České soudy jsou zahlcené žalobami kvůli neplacení poplatků. Organizace zastupující autory a interprety se snaží ze živnostníků vymoci peníze za to, že v jejich provozovnách hraje hudba.

Většinou vyhrávají autorské svazy, jsou ale podnikatelé, kteří soud přesvědčili, že v jejich případě nejde o veřejnou produkci. U soudu ve sporu o poplatky uspěli majitelé služebních vozů a živnostníci, kteří doložili, že reprodukcí hudby si nezvýšili zisk. Ústavní soud dal v minulosti za pravdu obchodníkovi, který ve svém obchodu nahlas pouštěl rádio.

Zvláštní případ jsou lázeňské domy, které argumentovaly tím, že lidi léčí a tudíž by se na ně povinnost platit poplatek vztahovat neměla. Autorské organizace po nich peníze chtěly. Případ se dostal až k Evropskému soudu, který dal za pravdu autorskému svazu.

Starostové chystají demonstraci

Proti růstu poplatků OSA podala k Ministerstvu kultury ČR a k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podle evidence Sdružení místních samospráv podnět zatím stovka obcí. Starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš doplnil, že sdružení vyzvalo své členy, aby do doby, než Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo ministerstvo kultury postup OSA schválí, neuzavírali s OSA na příští rok žádné smlouvy o placení odměn. 22. září chtějí navíc starostové před sídlem OSA protestovat.