Mladí na Kyjovsku se učí, jak pečovat o kroj

Svatobořice-Mistřín - Jak naškrobit, vyžehlit nebo vyšít kroj učí Svatobořické místní rodáci. Tuto složitou práci ve vesnici zvládají mnohdy už jen starší ženy. Ty se proto rozhodly předat své dovednosti mladší generaci a uspořádaly školení. Tam budou každé úterý ukazovat zájemcům, jak pečovat o kroj. Poprvé se sešli včera a zájem o zkušenosti starších byl veliký.

„Školení děláme proto, že v některých rodinách se zkušenosti přestaly z generace na generaci předávat. My chceme mladým lidem ukázat, jak o kroj pečovat, aby tradice v naší vesnici nezanikla,“ vysvětlila záměr kurzu jedna ze školitelek Jindra Šťastná. První lekce byla zaměřena na škrobení a žehlení krojů. V dalších týdnech organizátoři místním ukážou, jak vázat šátek a pečovat o pánský klobouk nebo jak se vyšívají krojové vzory. „Lidé si to tady mohou sami vyzkoušet. Nechceme jim něco nařizovat, jde spíše o takovou diskuzi,“ dodal organizátor školení František Sedláček.

Zájem o kurzy je ve Svatobořicích-Mistříně opravdu veliký. Včera do kulturního domu přišlo přes třicet místních obyvatelek a organizátoři očekávají, že jich bude přibývat. „Věříme tomu, že zájem bude takový, že se tady budeme scházet častěji a hodin bude nakonec třeba i šest nebo sedm,“ uvedl František Sedláček. Loni na kurz podle jeho slov přišlo přes padesát lidí.

Organizátoři akce vysvětlují záměr kurzu (zdroj: ČT24)