Rodiče marně shánějí ve školkách místa pro děti

Brno - V brněnských mateřských školách začaly zápisy dětí a rodiče svádějí doslova boj o místa. Těch je žalostně málo. Děti silných ročníků takzvaných Husákových dětí mají kolem tří let a stávající kapacity mateřských škol nestačí. Některé školky mají i třikrát více žádostí, než mohou od září přijmout dětí.

Většina školek má dvakrát až třikrát více přihlášených dětí, než jim kapacity dovolí přijmout. Není vyjímkou ani pětinásobek, své o tom ví Artur Fučík: „Někde mi dokonce řekli, že je zbytečné podávat přihlášku, mají takový přetlak. Moje dítě navíc nebude mít v září tři roky.“

Rodiče pro jistotu obíhají hned několik zařízení a dávají přihlášky i na 5 školek najednou. To je podle Pavla Žáry z magistrátu hlavní důvod hrozivých čísel o počtu přihlášených a přijímaných dětí. Navíc přednost mají děti pracujících rodičů. Dodává, že některé matky, i když berou čtyřletý rodičovský přídavek, se snaží dítě už ve třech letech umístit do školky. Stejný nápor jako v centru Brna pociťují i školky v okrajových částech města. Plno hlásí Líšeň, Bystrc i například Žebětín.

Brněnské školky praskají ve švech (zdroj: ČT24)