Jihomoravanů se rodí méně, přesto přibývají. Zejména v Brně

Brno - Počet obyvatel v Jihomoravském kraji v loňském roce oproti tomu předchozímu opět vzrostl. Vyplývá to z aktuálních výsledků průzkumu za rok 2009, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Jihomoravský kraj je tak na třetím místě za Prahou a Středočeským krajem. Ve srovnání s rokem 2008 se počet obyvatel v kraji zvýšil zhruba o čtyři a půl tisíce na 1 151 708. Na tisíc lidí tak přibyly průměrně 4 osoby.

„Tento přírůstek je tvořen ze dvou třetin tzv. migračním přírůstkem, což znamená, že do kraje se více lidí přistěhovalo, než vystěhovalo, a z jedné třetiny je to dáno tzv. přirozeným přírůstkem, takže se narodilo více lidí, než jich zemřelo,“ komentuje výsledky výzkumu regionální zmocněnkyně ČSÚ pro Jihomoravský kraj Dagmar Pospíšilová. V loňském roce se přistěhovalo přes 10 tisíc osob, z toho 37 % z ciziny. Mezi cizinci loni převládli hlavně Ukrajinci, za nimi pak Slováci.

Počet obyvatel na jižní Moravě roste trvale už sedmým rokem. Podle demografů má region i přes krizi stále co nabídnout. „Hlavně je to město Brno, co sem lidi láká. Vždyť je druhým největším městem v republice a je tady druhá největší koncentrace aktivit, vysoké školství a spousta pracovních příležitostí, takže je logické, že se sem lidé stahují,“ vysvětluje Michal Hadlač z Institutu regionálních informací.

Nejvíce lidí přibylo na Brněnsku…

Největší nárůst počtu obyvatel za loňský rok přesto statistici zaznamenali v okrese Brno-venkov. Přesně o 2 530 obyvatel, což představuje více než polovinu celkového ročního přírůstku v celém kraji. „Je dobré, že roste počet obyvatel, že se srovnává ten počet přistěhovalých a narozených. Co je ale stále problém, tak to je nerovnoměrné rozdělení obyvatel ve městech a okolních aglomeracích. Chtěli bychom, aby do měst mířili i majetní lidé, kteří se zatím spíše stahují do aglomerací a satelitních městeček kolem, což činí například problémy s dopravou, zbytečně se zabírá zemědělská půda, a to město se zbytečně rozšiřuje,“ říká Hadlač.

…lidé naopak opouštějí Hodonínsko

Z příznivé statistiky za Jihomoravský kraj ale vybočuje Hodonínsko. Narozdíl od ostatních okresů tady obyvatel naopak ubylo. Už několikátý rok po sobě. Příčin je několik – hlavně špatné spojení s Brnem a dlouhodobá nezaměstnanost, které přikládají demografové i místní úřad práce zásadní význam. „Dá se to dát do přímé souvislosti se situací na trhu práce. Okres Hodonín byl v 90. letech postižen nejvíc nejen na jižní Moravě, ale v celé České republice, protože nosnými pilíři ekonomiky tady bylo hornictví, zemědělství a armáda,“ říká k tomu ředitel Úřadu práce Vladimír Šťáva. Nezaměstnanost na Hodonínsku aktuálně dosahuje přesně 17 procent. Práci tak nemá každý pátý akceschopný člověk.

Pokles zaznamenali statistici v porodnosti. Celkem se v kraji narodilo 13 145 dětí, což je o 51 méně než předloni. Podle Dagmar Pospíšilové se dá předpokládat, že tento trend bude v příštích letech pokračovat. Do plodného věku se totiž budou dostávat slabší ročníky žen.

Dagmar Pospíšilová: Český statistický úřad Brno (zdroj: ČT24)