Taxikářská bitva v Brně se znovu odkládá

Brno - Devětadvacet taxikářů, kteří mají své stanoviště před hlavním vlakovým nádražím v Brně, uspělo s odvoláním proti rozhodnutí radnice městské části Brno-střed. Její úředníci totiž pronajali lukrativní místa jedinému provozovateli, taxislužbě City Taxi. Jenže podle odboru dopravy brněnského magistrátu úředníci Brna-středu pochybili. Celé správní řízení se tak musí rozjet znovu. Majitel firmy Kamil Pochylý, který si místo před hlavním nádražím pronajal za 160 tisíc korun na rok, tak bude muset znovu čekat. A taxikáři, kteří „stání“ dosud využívali, jej mohou užívat i nadále.

Naše odvolání uspělo, protože v práci radnice Brno-střed byly shledány závažné nedostatky,„ řekla České televizi advokátka taxikářů Běla Sedláčková. Podle rozhodnutí odboru dopravy brněnského magistrátu udělali úředníci městské části Brno-střed zásadní chybu, když ještě před rozhodnutím pronajmout “stání„ taxislužbě Kamila Pochylého nedali vědět taxikářům, kteří místo využívají v současné době. Kamil Pochylý zatím žádné protiakce nechystá. “Počkám, až se znovu rozhodne v dalším kole jednání," řekl v rozhovoru pro ČT.

Papírová bitva začala před několika týdny, když se taxikáři, kteří stojí před hlavním nádražím v Brně léta na základě vlastnictví koncese, dozvěděli, že toto pravidlo již neplatí. Jenže se o něm podle svého tvrzení nedozvěděli předem, jak by předpokládali, ale v okamžiku, kdy bylo jejich „místo“ pronajato firmě City Taxi patřící Kamilovi Pochylému. Pochylý za ně zaplatil magistrátu nájem a prvního března měl místa začít užívat. To však zhatilo odvolání dosavadních asi třiceti uživatelů taxikářských míst.

Rozhodnout musel magistrát, který podle slov Vladimíra Bielka neměl lehkou pozici. „Sami úředníci zatím neví, jak rozhodnou,“ prohlásil před dvěma týdny. Městská část měla přitom jiný názor než magistrát i na řešení situace než se vyřeší odvolání taxikářů. Podle úředníků z odboru dopravy měla parkovací místa až do rozhodnutí o odvolání užívat všichni taxikáři, tedy i ti od Pochylého. Podle městské části mohli nechat taxíky odtáhnout. Pochylý se přitom rozhodl za ně, počká, až se vše oficiálně rozhodne a zatím místa u nádraží obsazovat nebude. 

Jedná se přitom o čtyři místa, která byla dvacet let takzvaným veřejným stanovištěm taxislužby a pro tamní taxikáře, kteří nejsou organizováni pod firmou, jedinou obživou. „Pokud by to dopadlo tak, jak to momentálně k tomu směřuje, tak pro nás je to likvidační, protože nemáme jiný zdroj příjmů, ani jiné možnosti, kde nakládat klienty. Nemáme vysílačky jak jiné firmy, ani jiná stanoviště,“ vysvětluje taxikář Richard Hornych.

Spory mezi taxikáři nejsou v republice nic nezvyklého. Doslova v bitky vyústily v Praze i v Olomouci.