Princ Charles dostane v Brně medaili, hovořit bude pouze se studenty

Brno - Brněnští vědci a studenti z Masarykovy univerzity se naplno chystají na setkání s princem Charlesem. Do jeho čtyřdenní návštěvy v České republice zbývá jen několik dnů a přípravy právě vrcholí. V našem regionu britský princ stráví pondělí, nejdříve se dopoledne podívá do obce Hostětín na úpatí Bílých Karpat, odpoledne pak navštíví univerzitní kampus v Brně. Zajímat se bude především o ekologii, klimatické změny a také o trvale udržitelný rozvoj.

V nabitém diáři jeho středoevropského putování má v kolonce Brno napsáno 60 minut. Přesně hodinu princ Charles stráví v chrámu středoevropské vědy, v brněnském univerzitním kampusu, který za stovky milionů vyrůstá nad Brnem. Pohovoří se studenty, převezme medaili, více se stihnout nedá.

“Medaile je jedním z nejvyšších ocenění Masarykovy univerzity, uděluje se za mimořádné zásluhy o demokraci a lidstvo,” vysvětlila mluvčí univerzita Tereza Fojtová. Britský princ se podle ní dlouhodobě zabývá ochranou životního prostředí, udržitelným rozvojem, ochranou kulturního dědictví a také dialogem mezi různými náboženskými skupinami.

Přípravy na příjezd prince Charlese na Masarykově univerzitě vrcholí (zdroj: ČT24)

Potká se jen se studenty

Na prince Charlese bude v kampusu Masarykovy univerzity čekat 25 špičkových studentů. S perfektní angličtinou a s vědeckými výsledky už během studia. Ti budou mít možnost s britským princem hovořit několik desítek minut z očí do očí. Takové štěstí nebudou mít ani novináři, kteří budou muset čekat v uctivé vzdálenosti s vypnutými mikrofony a kamerami. Princ Charles si přál mluvit pouze se studenty, žádní funkcionáři, ani politici. Veronika Štěpánková je jednou z vyvolených. Studuje biochemii a pět let pracuje v laboratoři Ústavu experimentální biologie. V pěti minutách bude muset představit unikátní výzkum enzymů, které dokáží požírat jedovaté látky. “Nejhorší bylo připravit tak krátkou prezentaci, dostat do ní vše podstatné. Ale jak odbourávat stres, to zatím nezvládám a obávám se, že to přijde až v pondělí,” popsala stav příprav Veronika. Tým, ve kterém pracuje, má na svém kontě například mimořádný objev, jak ze životního prostředí dostat rychle a beze zbytku bojovou látku yperit. 

Zajímá se o klimatické změny

A další téma, o které Charles stojí. Klimatické změny. Brněnští polárníci se právě vrátili z páté expedice do Antarktidy. Přivezli šokující informace o rychlém tání dvou ledovců na ostrově Jamese Rosse. Tyto informace sdělí v pondělí i britskému princi, teprve pak i zahraničním vědcům. “Výsledky právě teď zpracováváme, v květnu a červnu je chceme přednést na vědeckých konferencích,” popsal vedoucí expedice Kamil Láska. Brněnští vědci třeba zjistili, že dva ledovce, které postupně sledují už tři desítky let tají rychlostí pět mětrů za rok a odlamují se z nich velké kry do moře.

Princ Charles zahájil svou cestu po střední Evropě už včera. Spolu se svou ženou, vévodkyní z Cornwallu, zavítá do Polska, Maďarska a od soboty také na čtyři dny do České republiky. Charles navštívil Polsko a Maďarsko třikrát, v České republice bude popáté. Vévodkyně z Cornwallu byla ještě jako Camilla Parkerová-Bowlesová před lety v Praze jednou soukromě, oficiálně bude v ČR poprvé.