Případ muže, který měl opíjet a zneužívat nezletilé dívky, se vrací na začátek

Brno - K městskému soudu v Brně se opět vrací případ pětatřicetiletého muže, který se před třemi lety seznamoval s nezletilými dívkami na internetu, zval si je k sobě domů, kde je měl opíjet a zneužívat. I když byl muž už několikrát odsouzen, odvolací soudy vždy případ vrátily na začátek. Důvody byly různé, buď se podle soudů vyšší instance zcela neprokázalo, že někoho zneužil a nebo nebyla důvěryhodná svědkyně, která muže obvinila ze znásilnění. Faktem je, že zatím nebyl Gracias pravomocně odsouzen za žádných z trestných činů a případ je znovu na stole u městského soudu. Státní zástupkyně tak bude znovu žádat, aby se v případě obviněného jednalo znovu o podávání alkoholu mladistvím a zneužívání.

Podle obvinění se měl Martin Gracias svérázným způsobem s dívkami seznamovat na internetové seznamce libimseti.cz. Navazoval přes ni kontakt s dívkami i o dvacet let mladšími než byl on sám. Postupně si přes internet získával jejich důvěru, takže pak neváhaly souhlasit s osobní schůzkou. „Měl svoji přezdívku De.sade, tak se s nimi seznámil, pak je zval k sobě domů,“ uvedla policejní komisařka Michaela Kučerová. Muž ale doma dívkám naléval alkohol a pokoušel se je osahávat. Policie na případ přišla, když jedna opilá dívka skončila v nemocnici. Muž putoval do vazby, kde strávil jeden rok.

Vyšetřování ukázalo, že muž měl s jednou opilou osmnáctiletou dívkou i souložit, podle ní prý nedobrovolně. Krajský soud ho proto loni v lednu odsoudil na tři roky do vězení. Nejvyšší soud ale rozsudek zrušil. A tak městský soud nakonec muže znovu odsoudil, ale už jen za podávání alkoholu mládeži. Logicky k nižšímu trestu – osmiměsíční podmínce. Údajně znásilněná dívka totiž často měnila výpovědi a nepůsobila podle soudu věrohodně.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Martin Gracias chtěl být ale viny zbaven úplně. Tvrdí dodnes, že se na něj dívky domluvily z pomstichtivosti za neopětovanou lásku. A dokonce prý zvažuje trestní oznámení za křivé obvinění. Odvolání ale podala i státní zástupkyně, která je přesvědčená o tom, že Gracias nejen dívky opíjel, ale i pohlavně zneužíval.

Tentokrát ale řešil celý případ krajský soud. Jeho výrok potěšil více právě státní zástupkyni. Případ se znovu musí vrátit k městskému soudu, ten se ale musí zabývat nejen podáváním alkoholu, ale opět i pohlavním zneužíváním.