Zbrojařský magnát spadl z posedu bez cizího zavinění

Zlín - Krajský soud ve Zlíně osvobodil myslivce Luboše Novotného, který se měl podle obžaloby pokusit ubít v lese svého šéfa.  Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutek stal. Soud dlouho řešil odpověď na otázku, zda se vlivný zbrojařský magnát stal v lese na Uherskohradišťsku obětí zločinu nebo nehody. A jestli byl myslivec Luboš Novotný neúspěšným vrahem nebo jen svědkem nešťastného pádu z posedu.

Podle státního zástupce je Luboš Novotný mužem, který se v říjnu 2008 pokusil v lese u Velehradu ubít svého šéfa. Podle obhajoby naopak věrný přítel, který jen viděl nešťastný pád zbrojařského magnáta a nešikovného myslivce z posedu. A snažil se mu pomoci. Těžce zraněný podnikatel unikl smrti o vlásek. S poškozeným mozkem a rozlámanými kostmi.

Znalci z oboru soudního lékařství uvedli, že zranění byla pravděpodobně způsobena pádem, nevyloučili však ani útok druhého člověka. Podle posudku z forenzní biomechaniky, oboru, který se zabývá pohyby lidského těla, si ale zbrojařský magnát svá zranění pádem způsobit nemohl. „Jednoznačně mohu vyloučit, že se jednalo o pád, ať už spontánní, skokem nebo působením vnější síly. Je to biomechanicky nepřijatelné,“ uvedl u soudu znalec Jiří Straus.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Novotný tvrdil, že šlo o nešťastnou náhodu. Podnikatel byl prý jeho dobrý známý, rozpory údajně mezi sebou neměli. Děti poškozeného však uvedly, že se oba muži krátce před činem nepohodli ohledně chaty, kterou spolu vlastnili. Novotný si prý neplnil své závazky, a tak mu podle svědků poškozený údajně vyhrožoval vyhazovem z práce a zrušil mu i společný výlet na lov do Afriky.

Zraněný muž patřil k nejvlivnějším mužům v českém zbrojařství. Například vlastní podíl ve firmě, jíž patří pardubická T-CZ, někdejší Tesla, výrobce radiolokátoru Tamara.