Zastupitelstvo ve Znojmě se bude zabývat pochybným převodem majetku

Znojmo - Znojemské zastupitelstvo se dnes bude zabývat deset let starým případem převodu podílu města ve znojemském pivovaru Hostan. Město mělo koncem března roku 1999 převést svůj třicetiprocentní podíl ve společnosti Hostan výměnou za stavbu jižní cesty ke znojemskému hradu a rotundě sv. Kateřiny. Problém je v tom, že Znojmo nemá na základě smlouvy k cestě žádný majetkový vztah. Podepsalo tenkrát s Hostanem jen smlouvu o zapůjčení na dobu neurčitou, tedy bez toho, že by na pozemcích vzniklo například věcné břemeno. Město tak dodnes nemá žádné záruky.

Na problém loni na podzim upozornil zastupitel a radní města Jiří Kacetl v souvislosti s plánovaným odkupem pivovaru, který město schválilo na posledním zastupitelstvu. Radnice si proto nechala zpracovat podrobnou právní analýzu. Podle ní došlo byl převod majetku v pořádku. Její nevýhodnost je však podle Kacetla do očí bijící. Cena tehdejšího podílu města v Hostanu se pohybovala kolem 10 milionů korun, což rozhodně neodpovídá hodnotě vybudované cesty. Nový majitel Hostanu a pozemků pod cestou, firma Heineken, by navíc mohla podle právníků v případě sporů s městem smlouvu o zapůjčení snadno vypovědět.

Za obchod je zodpovědné bývalé vedení města, jehož někteří členové sedí i v současném zastupitelstvu. Žádné trestní stíhání ale nikomu nehrozí. 10 let starý případ je už promlčený. Podle radního Kacetla je ale třeba alespoň upozornit na fakt, že minulé vedení města jednalo nehospodárně.