Francouzskou románskou architekturu představuje v Brně polský fotograf

Brno - Francouzská románská architektura a sochařství z oka polského fotografa Zygmunta Świechowského je od dnešního večera k vidění v Galerii Sklepení. Autor vedl katedru dějin umění na Vratislavské univerzitě, byl ředitelem Ústavu urbanismu a architektury na lodžské polytechnice, přednášel na univerzitách ve Francii, Itálii a Německu. Devadesátiletý profesor oplývající elánem přijel výstavu osobně zahájit. I když se skromně považuje za amatéra, jeho fotografie jsou plné hry světla a dosahují profesionální úrovně.

„Fascinoval mě počátek architektury v Evropě a vznik románské kultury,“ zdůvodnil během zahajovacího proslovu prof. Zygmunt Świechowski, proč si vybral jako objekt fotografie právě architekturu a sochařství románského období ve Francii.

Na výstavě je k vidění padesát osm černobílých fotografií, které vznikly v padesátých letech minulého století během jeho prvních návštěv Francie. Znalost českých staveb tohoto období připomněl zmínkou rotundy Svaté Kateřiny ve Znojmě.

Ředitel NPÚ v Brně Petr Kroupa k výstavě (zdroj: ČT24)

„Ve svých devadesáti letech je profesor Świechowski velice vitální,“ uvedl ředitel NPÚ Petr Kroupa. „Návštěvníky výstavy fotografie uvedou do mystického světa francouzského románského umění od desátého do třináctého století,“ řekl Kroupa.

Výstava potrvá do 15. května. Galerie je otevřena návštěvníkům ve středu od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek, v pátek a v sobotu pouze do 17 hodin.