Podívejte se, jak řidiči riskují na přejezdech. Policie rozdala desítky pokut

Jižní Morava - Železniční přejezdy v Jihomoravském kraji obsadily od pondělí do dneška policejní hlídky. Ve srovnání s uplynulými lety totiž právě na přejezdech letos výrazně narostl počet nehod a bohužel i jejich obětí. Policie tak řidiče, cyklisty i chodce hlídala, jestli respektují výstražná zařízení, případně jestli před přejezdem náležitě zpomalí. Za tři dny rozdali desítky pokut.

Počet nehod v Jihomoravském a Zlínském kraji

V Jihomoravském kraji se od začátku roku stalo na přejezdech sedm nehod, při kterých zahynuli tři lidé, ve Zlínském kraji bylo nehod pět s jedinou obětí.

Záznam, který policie pořídila v Tetčicích patří mezi typické situace, kdy řidič ohrožuje život svůj i životy a zdraví cestujících ve vlaku. Na přejezdu se rozblikají výstražná světla a rozezní zvonek. Automobil nejdřív zastaví, protože se ale nespouští závora, vzápětí jede dál.

„V drtivé většině případů na přejezdech je viníkem chodec nebo řidič automobilu. Chování našich řidičů je žalostné,“ stěžuje si vrchní inspektor Drážní inspekce Josef Dvořák.

Od pondělí si na hazardéry na přejezdech jihomoravští policisté posvítili. Hlídky kontrolovaly řidiče, cyklisty i chodce, jestli před přejezdem zastaví, když svítí červená, a jestli nepřejíždějí příliš rychle.

„Během prvních dvou dnů akce jsme zjistili dvacet řidičů, kteří nedodrželi stanovenou rychlost poblíž železničních přejezdů, a jednadvacet řidičů, kteří vjeli na přejezd na červenou,“ shrnul policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Pokutovaní řidiči na místě zaplatili dva a půl tisíce pokuty a přišli o šest bodů. K akci policii přiměl dva měsíce starý případ z Troubska, kdy vlak na přejezdu usmrtil dva mladé muže. I přes červená světla mu nedali přednost. V Troubsku totiž přejezd nechrání závora, a právě tam se odehrávají ty nejhorší nehody.