Energetici upřednostňují fotovoltaiku před bioplynem, stěžují si zemědělci

Vyškovsko - Zemědělci z Nížkovic na Vyškovsku si stěžují na energetiky. Nepovolili jim postavit bioplynovou stanici. Ta přitom podle šéfa zemědělské společnosti představuje jedinou cestu, jak zabránit bankrotu. Energetici zase argumentují nedostatkem kapacity v síti. Její rozšíření slibují v roce 2015.

Zemědělská společnost v Nížkovicích na Vyškovsku se podobně jako většina zemědělců dlouhodobě potýká s klesajícími výkupními cenami a nadprodukcí. Podle šéfa společnosti, Pavla Páska, se už ani nevyplatí něco pěstovat. Jedinou naději vidí v bioplynové stanici, jinak zřejmě nezabrání bankrotu. „Bioplynová stanice by nám alespoň udržela zaměstnanost. Pokud se totiž výkupní ceny nevzpamatují, a jsou signály, že letos bude ještě hůř než loni, tak budeme muset propouštět,“ říká předseda předsednictva společnosti Agria Nížkovice Pavel Pásek. Tento alternativní zdroj energie by pomohl i s nadprodukcí. V Nížkovicích by chtěli bioplynovou stanici zpracovávající kukuřičnou siláž na metan a hnojivo. Metan se pak může spalovat v motorech, které pohánějí generátory elektřiny, odpadní teplo lze využít na vytápění v zimě a sušení plodin nebo dřeva v létě.

Kilowatthodina ze sluneční elektrárny se vykupuje za 12 korun, z bioplynové stanice za 4 koruny. Přesto se prý vyplatí. Návratnost je asi 7 let. To potvrzuje i její průkopník, zemědělec František Bureš ze Švábenic. „Přínos bioplynové stanice u nás tvoří dvě třetiny příjmu. Kdybychom dál pokračovali jen v rostlinné výrobě, měli bychom teď také problémy. Myslím si, že zvlášť pro ty zemědělce, co si ji pořídili už dříve, je to terno,“ říká Bureš.

Zemědělci z Nížkovic ale narazili. Jak upozornil jako první Vyškovský deník, energetici nedali na bioplynovou stanici povolení. Důvodem je nedostatek kapacity sítě, v tomto případě konkrétně transformátoru v Sokolnicích. S takovou se potázalo už více než deset dalších zájemců v kraji. Zájem o alternativní elektrárny je totiž podle společnosti E.ON v současné době až příliš velký. Výkon z obnovitelných zdrojů vzrostl za poslední dva roky až stonásobně. Nejen na jižní Moravě proto teď E.ON odmítá většinu žádostí.

Zemědělci si ale stěžují, že energetici dávají programově přednost slunečním elektrárnám. Mnoho z nich totiž získalo dlouhodobé přísliby, které teď blokují bioplynové stanice. Převahu fotovoltaických elektráren potvrzuje i E.ON a slibuje rozšíření kapacity distribuční sítě, včetně zmiňovaných Sokolnic. K tomuto kroku ale dojde podle mluvčího E.ONu Vladimíra Váchy nejdříve v roce 2015. Zemědělcům z Nížkovic tak nezbývá než čekat, jestli někdo nevypoví dlouhodobý příslib. „Není to pouze záležitost naší společnosti, ale musí to jít i ruku v ruce s plánovanými rozšiřováními společnosti ČEPS, tedy nadřazené soustavy,“ uvedl Vácha.